Nieuws

'Veel accountants missen richtlijnen voor ethische dilemma's'

Accountants in business maar ook accountants in de publieke sector lopen frequent tegen ethische dilemma's aan. In veel landen ontbreekt het accountants aan hulp op dit vlak.

Dat constateren Erica Steenwijk, beleidsadviseur bij de NBA, en Stathis Gould van de International Federation of Accountants (IFAC). Steenwijk: "Eind maart heb ik bij het professional accountants in business-comité (PAIB) een workshop gehouden over het worstelen met dilemma's door aib's en cultuur, ethiek en gedrag in het algemeen. Door onze inventarisatie van de ondersteuning bij de andere beroepsorganisaties is mij nog meer duidelijk geworden dat aib's wereldwijd worstelen met hun eenzame positie en dat de beroepsorganisaties worstelen met de ondersteuning van die aib's."

Steenwijk en Gould hebben een artikel gepubliceerd op de gateway van de IFAC over dit onderwerp, waarin zij uitleg geven over het 'Moreel Intervisie model', dat de NBA samen met Nyenrode Business Universiteit heeft ontwikkeld. Dit model biedt concrete stappen die accountants in groepsverband kunnen gebruiken om lering te trekken uit de ethische dilemma's die zij in de dagelijkse praktijk tegenkomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.