Nieuws

1 op de 5 brugklassers werkt later in droomberoep

Van de brugklassers uit het jaar '99/'00 had in 2017 ruim 18 procent ook daadwerkelijk een baan in hun gedroomde bedrijfstak. Meisjes (19,9 procent) lukt dat vaker dan jongens (16,2 procent). Het accountantsberoep scoort nog niet hoog.

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van het brugklascohort-onderzoek. Vooral meisjes die met kinderen wilden werken of jongens die timmerman wilden worden zien hun wensen uitkomen. Toen het brugklascohort-onderzoek begon, wist de helft van de brugpiepers uit het schooljaar 1999/’00 wat ze later wilden worden: kapper, piloot en dierenarts waren de populairste beroepen.

Accountant werd in de top vijf niet genoemd, ook al zijn er zeker kinderen die dat wel als droombaan zien, zoals de achtjarige Dheva eerder dit jaar liet weten vlak voor haar optreden in Holland's Got Talent. Het onderzoek laat niet precies zien hoeveel brugklassers accountant wilde worden, maar bijna 2,5 procent van de brugklassers eindigde in de 'financiële dienstverlening' en 8,5 procent in 'specialistische zakelijke diensten'.

Kapper en piloot

Kapper was in 1999/’00 het meest genoemde droomberoep, vooral van meisjes in de vmbo-brugklas. Van de brugklassers die kapper wilden worden, is in 2017 16 procent werkzaam in de bedrijfstak haarverzorging of een aanverwante sector, zoals schoonheidszorg.

Jongens droomden vooral van een carrière als piloot. Van deze jongens werkt in 2017 bijna 7 procent in de burgerluchtvaart of in een gerelateerde bedrijfstak, zoals vliegtuigreparatie. Ook politieagent was populair bij de jongens. In 2017 werkt ruim 8 procent van hen bij de politie.

Boekhouder worden

Leerlingen die juf of meester wilden worden, zijn relatief vaak in het onderwijs terecht gekomen. Van de brugklassers met docent basisonderwijs als droomberoep werkt bijna 35 procent in 2017 in het (speciaal) basisonderwijs of het voortgezet- of middelbaar onderwijs.

Wellicht hebben zij ooit op een 'beroependag' een ouder over de vloer gehad die kwam vertellen over boekhouden of het accountantsberoep, zoals bijvoorbeeld in het kader van de NBA-wervingscampagne 'Accountant Worden' wordt gedaan. Als dit filmpje enige voorspellende waarde heeft, zou de top vijf droomberoepen in 2035 weleens heel anders kunnen uitpakken.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.