Nieuws

CTA houdt 'rondetafeldag' met sector en stakeholders

De Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) organiseerde op 5 juli een reeks rondetafelgesprekken. Vooraf haalde de commissie al een vracht aan informatie op.

De CTA hield op één dag liefst zes rondetafelsessies: met bestuurders van grote en kleinere accountantskantoren, vertegenwoordigers uit wetenschap en onderwijs, het bestuur van de NBA, toezichthouders en externe stakeholders. Ook de NBA Young Profs namen deel aan de gesprekken, die aan de hand van thema's als cultuur en kwaliteit waren opgezet. Tijdens de sessies werd in brede zin gesproken over de kwaliteit van accountantscontrole en de publieke taak van de accountant.

De CTA heeft daarnaast in de afgelopen maanden, via een online consultatie en een serie gesprekken, veel input opgehaald voor haar uiteindelijke rapportage. Bij het Digitaal Loket van de commissie kwamen in totaal 47 openbare reacties binnen.

Ook de NBA heeft veel documentatie verstrekt. Bovendien heeft de beroepsorganisatie op verzoek van de CTA nadere informatie ingewonnen bij kantoren en die in vorm van factsheets aan de commissie ter beschikking gesteld.

Enquête

SEO Economisch Onderzoek houdt tegelijk in opdracht van de CTA een enquête over de wettelijke accountantscontrole, onder kantoren met een Wta-vergunning. Daarin komen thema's als de structuur van de organisatie, de complexiteit van controles, de kosten van het uitbrengen van offertes en de beschikbaarheid van personeel aan de orde. Deelname sluit maandag 8 juli.

De Commissie Toekomst Accountancysector is op 1 januari 2019 ingesteld door de minister van Financiën, om maatregelen te onderzoeken om de kwaliteit van de wettelijke accountantscontrole duurzaam te verhogen. De CTA heeft het voornemen om in de tweede helft van september een eerste document te publiceren. De finale rapportage van de commissie is voor eind 2019 voorzien.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.