Nieuws

EFAA toont digitaal competentiemodel

EFAA, de Europese federatie voor mkb-accountants, heeft een Digital Competency Maturity Model ontwikkeld. Het model moet mkb-accountantspraktijken helpen om de eigen stand op het gebied van digitalisering in beeld te brengen.

Het model, dat nog in een testfase zit, werd gedemonstreerd tijdens een congres van EFAA in Amsterdam, met als thema 'Building the Digital Practice'. Doel van het Digital Competency Maturity Model (DCMM) is, naast het verkrijgen van een rating van de eigen stand qua digitalisering, ook om te kunnen benchmarken met andere landen. Die functionaliteit wordt in volgende releases van het model toegevoegd, op basis van de dan verkregen informatie. Het model is ontwikkeld door de Digital Working Group van EFAA, onder voorzitterschap van de Nederlander Martin de Bie. Daarbij is onder meer gekeken naar een vergelijkbaar model uit India

De NBA was gastheer van het internationale EFAA-congres. Directeur Berry Wammes benadrukte dat digitalisering niet alleen over technologie gaat, maar ook om mindset en het veranderen van onszelf. De mkb-praktijk jaagt vaak de vernieuwing aan, stelde hij. Het congres was vooral bedoeld als een manier om inspiratie op te doen.

"Geven wij vorm aan de digitale toekomst, of geeft die vorm aan ons?", vroeg EFAA-president Bodo Richardt zich af. De snelheid en mate van verandering die het gevolg is van digitalisering is altijd reden voor onzekerheid en twijfel. Ook komen er nieuwe vraagstukken op, bijvoorbeeld rondom betrouwbaarheid en eigenaarschap van data.

Platforms

Volgens Marco Lourenco, hoofdanalist bij het European Union Agency for Cybersecurity (ENISA), is in 2022 naar verwachting zo’n 54 procent van de wereldbevolking verbonding via internet. Met de groeiende afhankelijkheid van technologie nemen ook de risico’s op misbruik toe. Belangrijke ontwikkeling is de opkomst van platforms, vaak van buiten de EU. Dat geeft onzekerheid omtrent de normen en waarden die daarbij worden gehanteerd, aldus Lourenco.

ENISA publiceerde begin 2018 een toekomstverkenning over technologische ontwikkelingen en bijbehorende risico’s. In september aanstaande komt een nieuwe versie van dat rapport uit.

Tijdens de bijeenkomst werd een aantal presentaties verzorgd over toepassingen van nieuwe technologie in de praktijk. Daarbij gaf Erik Kolthof (NBA) een toelichting op de activiteiten binnen de werkgroep Accounttech. Ook werd aandacht gegeven aan werving en ontwikkeling van jong talent. Vanuit ACCA werd daarbij ingegaan op de visie en verwachtingen van de nieuwe generatie accountants.  

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.