Nieuws

'Finance professionals vrezen digitalisering'

De meerderheid van de cfo’s (56 procent) verwacht dat de digitale transformatie gaat zorgen voor veel minder banen binnen de financiële dienstverlening.

Dat blijkt uit de FinTech Barometer 2019, een jaarlijks onderzoek van order to cash-specialist Onguard. Driekwart van het financieel management (76 procent) verwacht dat de financiële banen over het algemeen gaan verdwijnen. Dit geldt ook voor hun eigen baan, want ruim de helft (56 procent) denkt dat zijn huidige baan over tien jaar niet meer bestaat. Dit is een stijging van maar liefst 509 procent ten opzichte van 2018.

Ook de cfo zelf twijfelt aan zijn baanzekerheid: 40 procent van hen is ervan overtuigd dat zijn baan in de huidige vorm over tien jaar niet meer bestaat. Volgens Onguard is dat een grote stijging ten opzichte van de onderzoeksresultaten van vorig jaar, toen dit nog maar 10 procent was.

Tech

De snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën is de oorzaak van de banenvrees. "Huidige banen veranderen en de financiële wereld heeft behoefte aan andere vaardigheden. Zo verwacht 62 procent van de finance professionals dat zij het hardst moeten werken aan hun analytisch vermogen. Dit is de vaardigheid die zij verwachten op korte termijn in te moeten zetten voor bijvoorbeeld het interpreteren en analyseren van data als gevolg van de digitale transformatie. Vaardigheden die finance professionals minder belangrijk vinden op korte termijn zijn leiderschapskwaliteiten (34 procent), programmeren (34 procent) en servicegerichtheid (30 procent)", aldus Onguard.

"Bij ieder nieuw tijdperk horen wijzigingen in werkzaamheden en dus ook in banen. Dit geldt eveneens in deze tijd van digitale transformatie. Bedrijven zijn al enige tijd bezig met het automatiseren van repeterende en administratieve taken en dat betekent dat er op de backoffice steeds minder werkzaamheden door mensenhanden gedaan worden. Dit soort banen staan dan ook als eerste op de lijst om te verdwijnen", stelt Bert van der Zwan, ceo bij Onguard.

Toch blijven mensen altijd nodig, maar niet voor taken die foutloos en 24 uur per dag en 7 dagen per week door een robot gedaan kunnen worden. "Dat banen op de tocht staan is dus heel logisch. Om als finance professional in deze wereld mee te kunnen blijven draaien, is verandering en werken aan de eigen vaardigheden een must."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.