Nieuws

Invallen bij autobedrijven vanwege fraude

De politie en de FIOD hebben vijftien invallen gedaan bij verschillende bedrijven en woningen, vanwege een groot onderzoek naar btw-fraude, mogelijk witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto's.

Het onderzoek richt zich op vier grote autohandelaren, die tweedehands leaseauto's hebben verkocht aan buitenlandse handelaren tegen grote sommen contant geld. Er is beslag gelegd op meer dan vijfhonderd auto's, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen mensen aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder zijn de invallen "op verschillende plaatsen in Nederland" gedaan. In Woerden zijn de meeste auto's in beslag  genomen.

De auto's die werden verkocht zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Deze bedrijven worden ook 'ploffers' of 'missing traders' genoemd en staan vaak op naam van iemand die niet de echte eigenaar is. In werkelijkheid zijn de voertuigen geleverd aan Duitse handelaren, die ze verkochten op de Berlijnse automarkt. In ongeveer twee jaar tijd zouden de verdachte autobedrijven voor 120 miljoen euro aan auto's hebben geëxporteerd.

Boekenonderzoek

Het btw-nadeel in dit onderzoek wordt berekend op ongeveer 21 miljoen euro. De fiscus gaat dat bedrag naheffen bij de Nederlandse autodealers.

De Belastingdienst heeft tegelijk een aantal andere dealers bezocht en boekenonderzoeken aangekondigd. Hierbij wordt onder meer de export van deze bedrijven onderzocht. In het verleden hebben diverse autohandelaren al een waarschuwingsbrief van de fiscus ontvangen over de kenmerken van grensoverschrijdende btw-fraude en wat te doen om betrokkenheid daarbij te voorkomen.

Politie, FIOD, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst doen al enige tijd onderzoek naar de contante verkoop van tweedehandse (lease)auto’s aan buitenlandse autohandelaren. Contante verkopen zijn kwetsbaar voor trade-based money laundering. Het risico is dat op deze wijze grote hoeveelheden contant geld – afkomstig uit de zware georganiseerde criminaliteit – witgewassen worden.

Bron: ANP/FIOD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.