Nieuws

Britse overheid gaat mogelijk accountant dwingen een cliënt aan te nemen

Het beursgenoteerde Britse winkelbedrijf Sports Direct kan geen accountant vinden. Het bedrijf heeft nu de overheid gevraagd om meer duidelijkheid te geven over de procedure van het gedwongen aanstellen van een accountant door de overheid.

Dat meldt onder meer de Financial Times. Sports Direct, een groot winkelbedrijf met een beurswaarde van ruim 1,3 miljard euro, 29 duizend werknemers en een omzet van 4 miljard euro, zit zonder accountant nadat huidige accountant Grant Thornton bekendmaakte het contract niet te willen verlengen. De big four zijn niet beschikbaar en BDO wil er ook niet aan omdat het bang is voor reputatieschade.

Mazars zou het wel willen doen, maar alleen wanneer het bedrijf voldoet aan bepaalde voorwaarden op het gebied van governance. Sports Direct denkt echter dat geen enkel kantoor buiten de big four in staat zal zijn de controle uit te voeren vanwege de complexiteit van de controle.

Het bedrijf is al een tijdje aan het wankelen en moest kort geleden de publicatie van de jaarcijfers tot tweemaal uitstellen, nadat er allerlei zaken in de administratie niet bleken te kloppen. Accountantskantoren zijn daarom huiverig om de controle te doen, zeker gezien de huidige omstandigheden; de accountancysector ligt in het Verenigd Koninkrijk onder een vergrootglas na een reeks grote boekhoudschandalen.

Sports Direct wordt echter mogelijk gered door de Britse accountancywetgeving, die het mogelijk maakt voor beursgenoteerde bedrijven om aan te kloppen bij de overheid wanneer zij geen accountant kunnen vinden. Volgens de wet kan de Britse minister van Economische Zaken dan een accountant gedwongen toewijzen aan een bedrijf. Dat is echter nog nooit eerder gebeurd, waardoor deze situatie een testcase lijkt te worden.

Een bestuursvoorzitter van een van de big four-kantoren zegt tegen de Financial Times dat het gedwongen toewijzen van een accountant allerlei vragen oproept. "Hoe overtuigen wij een van onze auditpartners om de jaarrekening te tekenen? Krijgen zij speciale vrijstellingen van eventuele maatregelen van de toezichthouder?"

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.