Nieuws

Europese Rekenkamer kan ECB voortaan beter controleren

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat alle informatie over toezicht op grote banken beschikbaar stellen aan de Europese Rekenkamer, zodat die de bank in Frankfurt beter kan controleren.

De Europese Rekenkamer sloeg in januari alarm over de terughoudendheid van de ECB bij het vrijgeven van documenten. Daardoor kon zij haar werk niet goed doen, terwijl het toezicht op banken gepaard gaat met financiële risico’s. In een brandbrief aan het Europees Parlement vroegen de controleurs de regels desnoods zo aan te passen dat ze toegang krijgen tot elk document dat zij nodig achten.

Beide partijen hebben nu overeenstemming bereikt over het delen van informatie, zodat de rekenkamer de toezichtsfunctie van de ECB volledig kan controleren. Dat zal "de soepele en constructieve samenwerking tussen onze instituties bevorderen en het auditwerk vergemakkelijken", aldus rekenkamervoorzitter Klaus-Heiner Lehne. Eén van de afspraken is dat vertrouwelijk en marktgevoelig materiaal, zoals specifieke gegevens over banken, wordt beschermd. De afspraken worden begin oktober ceremonieel ondertekend in Luxemburg.

De ECB is sinds vijf jaar verantwoordelijk voor het toezicht op de grote banken in de lidstaten van de eurozone. De controle op deze toezichtsrol ligt bij de Europese Rekenkamer.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.