Nieuws

Beloningscommissie moet opsplitsing PwC UK helpen voorkomen

PwC UK overweegt een externe commissie in te stellen, die toezicht moet houden op de beloning van controlerend accountants. Doel is om mogelijke belangenconflicten tussen audit- en adviespraktijk te beperken en zo gedwongen opsplitsing te voorkomen.

Dat meldt de Financial Times. Het idee is onderdeel van een rapport van hoogleraar Karthik Ramanna uit Oxford, waartoe PwC UK eerder opdracht heeft gegeven. De externe remuneratie commissie is volgens Ramanna nodig om partners passend te belonen voor het challengen van hun managers en directors bij de controle van cliënten.

PwC wil ook het gebruik van cliënt feedback evalueren. Uit het rapport blijkt namelijk dat auditors in de praktijk worden ontmoedigd om zich erg kritisch op te stellen bij het beoordelen van de boeken van opdrachtgevers. Onder regie van de non-executive directors zou verder een jaarlijkse evaluatie moeten plaatsvinden van de effecten van winstdeling tussen audit- en adviespraktijk.

Ramanna stelt tegenover de Financial Times dat externe monitoring van de beloning van accountants de "enige manier" is voor accountantsorganisaties om te bewijzen dat het ze ernst is met hun cultuurverandering.   

Actieplan

Het Oxford-rapport is onderdeel van een actieplan van PwC UK uit juni van dit jaar, om de kwaliteit van haar controles te verbeteren. Later die maand oordeelde de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) kritisch over de controlekwaliteit van PwC bij FTSE 350-cliënten.

De Britse auditmarkt ligt onder een vergrootglas na enkele grote boekhoudschandalen, zoals bij Patisserie Valerie en Carillion. De Britse politiek overweegt verplichting van joint audits en opsplitsing van audit- en adviespraktijken van grote kantoren.

Accounting professor aan City University Atul Shah is op zich blij met de aandacht die het rapport geeft aan cultuurverandering in de sector, maar is nog niet overtuigd, citeert de FT. "PwC have commissioned this report to show that it is self-regulating. The history of British audit regulation is littered with self-regulation and this needs to change radically."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.