Nieuws

Celstraf voor directeur melkfabriek die accountant misleidde

Een 69-jarige oud-directeur van melkfabriek Lyempf uit Kampen is veroordeeld tot twee jaar cel wegens valsheid in geschrifte. Hij meldde de accountant van het bedrijf dat hij 12,4 miljoen had geïnvesteerd, terwijl dat niet zo was.

Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Zwolle. Melkfabriek Lyempf ging in april 2011 failliet, waardoor 95 werknemers op straat kwamen te staan. Het bedrijf was op dat moment bijna een jaar in handen van de Griekse reder-ondernemer John K. Die werd als nieuwe directeur begin 2010 nog binnengehaald als redder voor de toen noodlijdende zuivelfabriek.

Om Lyempf in 2010 geld te verschaffen verpandde K. een contract van de melkfabriek, gesloten met DSM voor het langdurig drogen van gisten in één van de torens van de fabriek, aan de Londense vestiging van Deutsche Bank. De bank zou daarvoor maandelijks een half miljoen euro bijschrijven. Ook werd door Deutsche Bank aan Lyempf direct 12,4 miljoen overgemaakt.

Vervalste documenten

K. nam vervolgens vervalste documenten in de administratie van Lyempf op, om accountant De Jong en Laan om de tuin te leiden. Uit de documenten moest blijken dat zijn scheepswerf Gramen Shipping miljoenen in de Kamper melkfabriek stak. In plaats van de ruim twaalf miljoen te investeren in Lyempf haalde hij in juni 2010 zes miljoen euro van de rekening van de melkfabriek. Tien maanden later, in april 2011, ging Lyempf failliet.

De bij het faillissement betrokken curator ontdekte vervolgens dat met het geld van de melkfabriek onder meer drie andere fabrieken waren opgezet in Griekenland. Daar zou uit olijven eiwit voor de voedingsindustrie gehaald worden. Daarbij nam K. namens de melkfabriek uit Kampen ook een licentieovereenkomst over, ter waarde van 25 miljoen euro. Het Griekse project kwam echter nooit van de grond.

Geen faillissementsfraude

K. is veroordeeld voor valsheid in geschrifte, maar vrijgesproken van faillissementsfraude. Tegen de oud-directeur was vijf jaar cel geëist. Volgens de rechters wist hij niet dat hij met de overboeking het bedrijf uit Kampen meteen te gronde zou richten. Omdat faillissementsfraude niet is bewezen, hoeft K. ook geen 12,4 miljoen euro aan de Staat te betalen. Dat had het OM als 'criminele winst' gevorderd.

K. is ook vrijgesproken van het niet verschaffen van informatie aan de curator. Die vloog uiteindelijk naar Athene, omdat hij de oud-directeur niet te pakken kreeg. Uit het gespreksverslag van de curator blijkt echter niet dat de Griek toezegde informatie op te sturen.

Melkfabriek Lyempf maakte uiteindelijk een succesvolle doorstart, na overname door een ander zuivelbedrijf.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.