Nieuws

'Kritische houding accountants mag scherper'

Het is goed gesteld met de vaktechnische kennis van accountants, maar de professioneel-kritische oordeelsvorming kan scherper. Accountants die goed opletten kunnen een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van fraude.

Dat betoogt Ron Dohmen, forensisch accountant bij de Fiod, in een interview met Accountancy Vanmorgen. Volgens Dohmen voeren accountants hun werk "op hoog niveau" uit en ziet hij bij de onderzoeken die hij uitvoert met de Fiod dat accountants in de meeste gevallen hun werk goed doen. Dohmen merkt op dat dat natuurlijk de pers niet haalt. "Jan Garvelink, advocaat en tuchtrechtspecialist die ik met enige regelmaat ontmoet in de rechtszaal, heeft wel eens gezegd dat Nederland het FC Barcelona van de accountancy is. Daar sluit ik me bij aan", aldus Dohmen.

Volgens Dohmen gaat het vooral mis wanneer accountants hun cliënten te veel vertrouwen, waardoor het kritische vermogen verdwijnt. Dohmen: "Voor accountants die bewust meedenken met fraude van hun klanten is geen plek in de beroepsgroep. Bij vaktechnische fouten die wij voorleggen aan de tuchtrechter is meestal geen sprake van strafbaarheid, maar van laakbaarheid. Ook dat zijn nuttige zaken, omdat ze de beroepsgroep de kans bieden iets te leren, op het vlak van het invullen van de nogal open normen uit de gedrags- en beroepsregels."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.