Nieuws

Onderzoek naar ABN Amro om witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen bij ABN Amro. Gekeken wordt of de bank zich aan de regels heeft gehouden met het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme.

ABN Amro zegt zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek. Volgens het OM bracht een notificatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de zaak aan het rollen. ABN Amro wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties. Een woordvoerder van ABN Amro zei dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), dat in opdracht van het OM onderzoek zal doen bij de bank, nog niet langs is geweest.

De bank maakte recentelijk bekend dat het op last van DNB al zijn klanten gaat doorlichten in de strijd tegen witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten. DNB gaf eerder bij ABN Amro aan dat de bank zijn dossiers op enkele vlakken beter moet checken. Volgens ABN Amro zijn de kwesties niet met elkaar te vergelijken.

ABN Amro zette in verband met de affaire eerder al 114 miljoen euro opzij. De bank zet nu geen extra geld opzij, ook omdat nog veel onduidelijk is. Mogelijk volgt nog een boete omdat de zaak door DNB werd aangekaart en niet door ABN Amro zelf.

ING erkende vorig jaar dat het tekortgeschoten zou zijn met het voorkomen van witwassen. Het kreeg daarvoor een boete van in totaal 775 miljoen euro. Ook Rabobank maakte bekend dat het nog op verschillende dossiers verbeteringen moet doorvoeren bij zijn antiwitwasbeleid.

Zorgen

Het onderzoek bij ABN Amro baart minister Wopke Hoekstra van Financiën "uiteraard" zorgen. Banken moeten er alles aan doen om criminelen buiten de deur te houden, onderstreept hij nog eens.

"Het is goed dat de bank alle medewerking aan het onderzoek verleent", reageert Hoekstra. Nederland is nog altijd grootaandeelhouder van ABN Amro. Hoekstra verwacht van de bank dat die hem informeert over de voortgang. De minister wil niet vooruitlopen op het onderzoek. "Het is nu aan het OM."

"Banken hebben een belangrijke poortwachtersfunctie om criminelen buiten de deur te houden", zegt Hoekstra. "Het is primair een verantwoordelijkheid van banken zelf om deze taak serieus te nemen en naar behoren te vervullen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.