Nieuws

Volkswagen schikt met bezitters ‘sjoemeldiesels’ in VS

Volkswagen treft een schikking met getroffen autobezitters in de VS, in het sjoemeldieselschandaal dat al enkele jaren speelt. Met de schikking is 96,5 miljoen dollar gemoeid.

Nadat uit eerder onderzoek bleek dat auto's van VW en dochtermerken als Audi en Porsche voorzien waren van 'sjoemelsoftware' om de uitstoot tijdens tests te beperken, moest die software worden verwijderd. Dat zorgde voor hoger verbruik bij bijna honderdduizend in de VS verkochte auto's.

Een groep bezitters van dergelijke 'sjoemeldiesels' startte vanwege dat hogere verbruik rechtszaken tegen de Duitse autofabrikant. Die zaken schikt Volkswagen nu. De bezitters krijgen elk een bedrag van tussen de 5,40 dollar en 24,30 dollar voor elke maand dat ze een auto met sjoemeldiesel in bezit hadden of als leaseauto gebruikten.

Volkswagen moet de betreffende auto’s op last van toezichthouder Environmental Protection Agency ook van een nieuw energielabel voorzien. De schikking moet nog worden goedgekeurd door een rechtbank. Eerder betaalde VW al miljardenboetes in het kader van de emissiefraude.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.