Nieuws

Wethouder stapt op vanwege crisis afvalverbrander

Udo Kock (D66), de Amsterdamse wethouder van Financiën, stapt op omdat er geen draagvlak is in het Amsterdamse college voor zijn plannen om de noodlijdende afvalenergiebedrijf AEB te privatiseren.

Kock onderzocht samen met adviseurs van KPMG enkele varianten om AEB te verkopen en kwam tot de conclusie dat volledige privatisering de beste optie is. Het college wil echter liever een deal maken met publieke partijen, maar volgens Kock staat dat plan bol van de financiële risico's, is het duurder en zorgt het ervoor dat de kans op een uiteindelijk faillissement groter wordt.

Kock wil niet de verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes van het college, en daarom stapt hij op. "Ik respecteer de keuze van het college voor een andere oplossing dan de door mij voorgestelde privatisering van AEB. Echter, ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners", aldus Kock in de brief die hij woensdagochtend aan de gemeenteraad heeft verstuurd. De Amsterdamse fractie van D66 zegt het "erg jammer" te vinden dat Kock opstapt, maar respecteert zijn beslissing. De VVD wil bij de volgende gemeenteraadsvergadering een spoeddebat inlassen over het vertrek van Kock.

Miljoenentekorten

AEB is een zelfstandig bedrijf waarvan de gemeente 100 procent aandeelhouder is. Het bedrijf kampt al tijden met problemen. Er zou sprake zijn van allerlei technische mankementen, een verziekte werkcultuur en oplopende miljoenentekorten.  Eerder dit jaar werden vier van de zes verbrandingsovens stilgelegd. De crisis bij AEB zorgt ook voor problemen in de rest van Nederland, omdat het bedrijf normaal gesproken ook veel afval uit de rest van het land verwerkt.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.