Nieuws

FIOD: aanpak financiële criminaliteit steeds vaker succesvol

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft in 2019 ruim achthonderd onderzoeken afgerond waarvan 305 op verzoek van het buitenland. Het lukt de FIOD naar eigen zeggen steeds vaker om bedenkers en facilitators van financiële fraude op te sporen.

Dat meldt de FIOD in het Jaarbericht 2019. Volgens de opsporingsdienst is vooral nieuwe technologie een belangrijk hulpmiddel dat de pakkans van criminelen vergroot, evenals internationale samenwerking. "De behoefte om dat nog meer samen te kunnen doen met landen met een financieel centrum zoals de Verenigde Arabisch Emiraten met Dubai, Singapore en Hongkong is groot en neemt toe", schrijft de FIOD.

De opsporingsdienst zegt ook vaker samen te werken met banken. "Zicht krijgen op en begrijpen hoe de financiële fraude verloopt, zijn belangrijk doelen. Zonder deze kennis blijft de bestrijding van financiële fraude symptoombestrijding. De ingezette samenwerking met de banken draagt bij aan het zicht krijgen op de organisatie van financiële fraude én het voorkomen en effectief bestrijden daarvan. Een verdere samenwerking met private partijen, waaronder banken, helpt bij de bestrijding van financiële criminaliteit. Op deze wijze kan de FIOD invulling geven aan de doelstelling om een maximale bijdrage te leveren aan de financiële veiligheid van Nederland", aldus de FIOD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.