Nieuws

NBA: 'Verantwoording over klimaatprestaties schiet tekort'

Klimaat ontbreekt nog te vaak in de strategie van organisaties. Ook de verantwoording over klimaatprestaties schiet tekort. Dat stelt de NBA in een publieke management letter over klimaatbeleid. Het is tijd voor concrete actie, aldus de beroepsorganisatie.

Kernboodschap van de publieke management letter (PML) is 'klimaat is financieel'. De publicatie benadert het vraagstuk 'duurzaamheid en klimaat' vanuit het perspectief van de accountant. De PML stelt dat bedrijven en organisaties die nalaten aandacht te besteden aan hun klimaatbeleid, financiële risico's lopen: van boetes tot verlies van marktaandeel, bijvoorbeeld als gevolg van reputatieschade.


Opsteller Karin Hubert met Ed Nijpels en Marco van der Vegte

Daar staan kansen tegenover, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe producten of diensten die uitstoot van broeikasgassen verminderen of voorkomen. Het belang en de economische gevolgen van 'climate action' kunnen niet worden overschat, meent de NBA. De roep van met name beleggers en financiers om inzicht in klimaatimpact en -strategie klinkt steeds luider.

De PML is aangeboden aan de voorzitter van het Klimaatberaad, Ed Nijpels, tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de NBA op 21 januari in Baarn.

Signalen en aanbevelingen

De publieke management letter presenteert vier signalen, die elk leiden tot aanbevelingen voor bestuurders, ondernemers, accountants en internal auditors:

  1. Klimaat ontbreekt in de strategie: Klimaat vormt nog nauwelijks onderdeel van de visie en strategie van veel organisaties, laat staan dat – afgezien van koplopers – er concrete klimaatdoelen zijn geformuleerd.
  2. Klimaat is niet verankerd in de organisatie: In bedrijfsprocessen en interne rapportages vormt klimaat nog geen standaardfactor.
  3. De verantwoording over klimaatprestaties schiet tekort: Afhankelijk van hun effect horen klimaatrisico's thuis in de jaarrekening of het bestuursverslag. Maar wat ontbreekt is een uniforme verslaggevingsstandaard.
  4. Accountants moeten meer oog hebben voor klimaatverandering: In hun maatschappelijke rol past het accountants om klimaatkwesties onder de aandacht te brengen. Tenslotte draait het jaarverslag om een 'getrouw beeld' van vermogen en resultaat, waarin tegelijkertijd voor greenwashing geen ruimte hoort te zijn.

Om hun continuïteit te borgen moeten organisaties het klimaat in hun strategie opnemen, verankeren in hun DNA, aldus de beroepsorganisatie. Dat vraagt om transparantie en rapportage. Hieraan kan de accountant vanuit zijn of haar maatschappelijke functie een belangrijke bijdrage leveren; of dat nu is in de rol van accountant in business, intern accountant, adviserend of controlerend.

De signalen zijn gebaseerd op de observaties van een expertgroep van accountants, aangevuld met onderzoek. Belanghebbenden, waaronder DNB, VEB, Eumedion en MVO Nederland, hebben commentaar op de tekst geleverd.

De PML 'Klimaat is financieel' is de 24e in een reeks publieke managementletters en open brieven van de NBA, waarmee in 2010 is gestart. In 2019 verscheen een publieke management letter over het notariaat en een open brief over betaaldvoetbalorganisaties.

Gezien het karakter van de publicatie moedigt de NBA aan dat deze "vooral op het scherm wordt gelezen en niet nodeloos wordt geprint".

» Publieke management letter 'Klimaat is financieel'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.