Nieuws

Nieuwe staatssecretaris wil fiscus uit de schijnwerpers

De Belastingdienst moet terug naar de "geoliede organisatie" zoals die zo’n vijftien tot twintig jaar geleden was, vindt de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief.

De fiscus moet een organisatie worden "waar niet iedere twee weken een debat over moet worden gehouden of grote koppen in de krant over staan". Vijlbrief is een van de opvolgers van Menno Snel. Die stapte eind vorig jaar op vanwege de toeslagenaffaire. Vijlbrief wordt verantwoordelijk voor de Belastingdienst en fiscale plannen, . Wat hem betreft moet de dienst "groen, eerlijk en betrouwbaar" worden, maar ook "saai en degelijk". "Twintig jaar geleden hadden we het nooit over de Belastingdienst", aldus de bewindsman.

De voormalige topambtenaar zal werk moeten maken van de reorganisatie die al is aangekondigd door Wopke Hoekstra, die zich als minister van Financiën na het vertrek van staatssecretaris Menno Snel wekenlang over de Belastingdienst boog. Hoewel de kersverse staatssecretaris Vijlbrief slechts een goed jaar heeft om dat te doen, denkt hij dat hij de basis kan leggen. "Er ligt een enorme klus, maar het voelt wel van: het moet toch kunnen."

Opvolgers Menno Snel

Vijlbrief en Alexandra van Huffelen worden voor D66 de nieuwe staatssecretarissen van Financiën. Vijlbrief is nu nog topambtenaar bij de eurogroep van de Europese Unie in Brussel. Van Huffelen zit in de Eerste Kamer en leidt het Gemeentelijk Vervoersbedrijf in Amsterdam.

De taken van Snel worden over twee staatssecretarissen verdeeld, omdat de regeringspartijen concluderen dat ze voor eentje te zwaar zijn. Van Huffelen (51) ontfermt zich over de toeslagenaffaire die Snel de kop kostte. Ze moet gaan uitzoeken hoeveel ouders en andere burgers het slachtoffer zijn geworden van doorgeslagen fraudebestrijders van de fiscus. Ook zou ze al een begin moeten maken met de hervorming van het toeslagenstelsel. Al meteen na haar aantreden moet ze zich buigen over het nieuwe rapport van de commissie-Donner over de toeslagenaffaire, dat volgende maand komt.

Vijlbrief (56) werkte al eerder op het ministerie van Financiën. Hij krijgt de geplaagde Belastingdienst onder zijn hoede. Die moet op de schop. Ook krijgt hij de taak nieuwe belastingen als die op vliegen en op de uitstoot van CO2 door bedrijven in te voeren. Met Vijlbriefs vertrek verliest Nederland een belangrijke vinger in de pap bij de eurogroep, waar de landen van de eurozone over financiële en economische kwesties beslissen.

Van Huffelen en Vijlbrief zijn gisteren langsgeweest bij premier Mark Rutte. Waarschijnlijk worden ze vandaag beëdigd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.