Nieuws

'Rijkste vrouw van Afrika' aangeklaagd wegens fraude

Isabel dos Santos, volgens velen de ‘rijkste vrouw van Afrika’, is in haar land Angola beschuldigd van verduistering en witwassen. Zij kwam recent in het nieuws vanwege betrokkenheid van de Nederlandse baggeraar Van Oord bij een omstreden project in Angola. Accountants- en consultancybureaus zouden hebben geholpen bij het verwerven van haar vermogen.

Dos Santos is de dochter van de oud-president van Angola, José Eduardo dos Santos, die van 1979 tot in 2017 over het land heerste. Hij maakte zijn dochter begin 2017 onder meer de baas bij staatsoliebedrijf Sonangol. Dit bedrijf is de belangrijkste bron van inkomsten van het delfstofrijke land, waar tegelijk zeventig procent van de bevolking van minder dan twee euro per dag moet leven.

Isabel dos Santos zou bij Sonangol een vermogen hebben weggesluisd. Na het aftreden van haar vader in september 2017 leek de gevestigde orde in veilige handen bij de nieuwe leider, voormalig minister van Defensie, Joâo Lourenço. Maar deze begon al snel de familie Dos Santos wegens corruptie te vervolgen. De Angolese justitie heeft eind vorig jaar beslag gelegd op bijna een miljard euro aan bezittingen van Isabel dos Santos.

Accountants en consultants

Dos Santos, die in Londen woont en al langer onder vuur ligt, zou in totaal circa twee miljard euro hebben vergaard dankzij verduistering, corruptie en vriendjespolitiek. Zij claimt echter dat ze haar vermogen heeft verdiend met hard werken en weerspreekt beschuldigingen van fraude en corruptie. De 46-jarige Dos Santos heeft ook brievenbusfirma's in Nederland waarmee ze haar internationale zaken regelt.

Volgens berichtgeving in de New York Times zou een wereldwijd netwerk van consultants, advocaten, bankiers en accountants Dos Santos hebben bijgestaan bij het verwerven van haar vermogen. Daaronder zijn The Boston Consulting Group, McKinsey en PwC. Met dat laatste kantoor heeft Dos Santos een langjarige relatie; begin jaren negentig was zij er ook zelf werkzaam. Inmiddels meldt PwC in Londen de werkzaamheden voor Dos Santos te onderzoeken en de relatie met de familie te willen stopzetten. Ook andere big four-firma’s zouden voor Dos Santos hebben gewerkt.

Zelfmoord

Isabel dos Santos heeft belangen in meer dan veertig landen, schatten waarnemers. In Lissabon is op 23 januari haar 'private banker', Nuno Ribeiro da Cunha, baas van de Portugese bank EuroBic, dood in zijn woning aangetroffen. Volgens Portugsese media zou het gaan om zelfmoord. Dos Santos is via twee andere ondernemingen de grootste aandeelhouder van de bank.

Baggerbedrijf Van Oord gaf eerder aan zich aan de Nederlandse en Angolese regels te hebben gehouden bij een omstreden landwinningsproject in Angola. Volgens de baggeraar kwam uit verschillende onderzoeken niets naar voren waardoor niet aan het project meegewerkt zou kunnen worden. Van Oord zou volgens diverse media bijna 200 miljoen dollar hebben overgemaakt naar zijn Angolese samenwerkingspartner Urbinveste. Dat bedrijf is in handen van Isabel dos Santos.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.