Nieuws

'Banken geven niet meer automatisch uitstel van betaling'

Bedrijven die in de financiële problemen komen door de tweede lockdown tegen het coronavirus krijgen niet zoals bij de eerste lockdown automatisch uitstel van betaling. Banken zelf zijn voldoende schokbestendig en kunnen hun rol als kredietverlener blijven vervullen.

Dat zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Alle signalen wijzen erop dat we uit het oog van de storm komen en zwaar weer tegemoet gaan. Het is daarom goed om te weten dat banken deze crisis aankunnen. De kans dat individuele bedrijven in staat zijn deze crisis te overleven, zal bepalend zijn voor de vraag of kredietverlening ook verantwoord is. Banken doen veel, maar kunnen niet alle bedrijven helpen. In de eerste fase van de crisis leken de gevolgen tijdelijk, nu moeten we meer rekening houden met blijvende schade."

Banken boden bedrijven aan het begin van de crisis collectief uitstel van aflossing met een half jaar. "Uitstel van aflossing blijft in individuele gevallen mogelijk, naast andere vormen van maatwerk. De vraag of het aannemelijk is dat een bedrijf levensvatbaar is en zich op afzienbare termijn kan oprichten, staat hierbij centraal", aldus Buijink.

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde gisteren dat het aantal faillissementen waarschijnlijk zal oplopen. Wanneer collectieve steunmaatregelen aflopen of worden afgebouwd, zo schrijft DNB, "zal de economische impact meer worden gevoeld en zullen wanbetalingen van bedrijven en huishoudens naar verwachting fors toenemen." DNB waarschuwt echter wel dat het van het grootste belang is te voorkomen dat de economische crisis overslaat naar de financiële sector. Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken, handhaaft DNB de aangepaste buffereisen voor banken, zodat zij de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens op peil kunnen houden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.