Nieuws

'Nederland kan btw-opbrengst sterk verhogen'

Nederland kan de btw-opbrengst met minstens 1,5 miljard euro verhogen door net als Italië en Spanje de belastingaangifte te moderniseren.

Dat stellen Michel Schrauwen en Oscar Smeets, beiden belastingadviseur bij Deloitte, in het tijdschrift NLFiscaal.  Spanje en Italië hebben in de afgelopen jaren extra rapportageverplichtingen ingevoerd, waardoor de fiscus zeer snel overzicht krijgt van de facturen waarover btw is verschuldigd. In beide landen is daardoor het zogenoemde btw-gat fors kleiner geworden en wordt btw-fraude flink teruggedrongen.

Volgens de laatste schattingen loopt Nederland jaarlijks zo'n 2,5 miljard euro aan btw mis, zo'n 5 procent van de verschuldigde btw. De Nederlandse overheid zegt bedrijven niet te veel te willen belasten met anti-fraudemaatregelen, maar volgens Schrauwen en Smeets valt de belasting van het bedrijfsleven mee. Zowel het bedrijfsleven als de overheid kunnen juist profiteren van het investeren in een beter systeem. Daarnaast zijn veel bedrijven zelf al bezig met het upgraden van hun systemen. Schrauwen: "Die kunnen de extra rapportage aan de fiscus daarin meenemen. De Belastingdienst heeft problemen met zijn technologie. De overheid moet fors investeren in digitale slagkracht. Maar als de Italiaanse en de Spaanse overheid dat kunnen, dan moet Nederland dat toch ook kunnen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.