Nieuws

Miljoenenboete voor Amerikaans bedrijf wegens internationale btw-fraude

Het Amerikaanse belbedrijf Voip Guardian Partners LLC moet een boete van bijna acht miljoen euro betalen vanwege omvangrijke btw-fraude. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de zaak tegen Voip Guardian buitengerechtelijk afdoen, omdat het bedrijf inmiddels failliet is.

Het onderzoek naar de zaak heeft zeven jaar geduurd en loopt al sinds mei 2017. Het gaat volgens het OM om een complexe vorm van fraude. Daarbij werd gebruik gemaakt van een buitenlandse financieringsmaatschappij, die vorderingen tussen partijen opkoopt. Betalingen liepen via buitenlandse betaalplatformen, waardoor geldstromen niet via Nederland gingen en er geen overboekingen plaatsvonden tussen reguliere bankrekeningen.

Ook is volgens het OM sprake van versluiering van de fraude door het gebruik van 'contra-carrousels', waardoor het leek alsof betalingen en ontvangsten tegen elkaar wegvielen.

Vernieuwde vorm van fraude

De officier van justitie spreekt van een "vernieuwende" vorm van fraude, die behalve in Nederland ook in Engeland, Zweden, Duitsland, Spanje en Italië werd toegepast. Daarbij werden telefoongesprekken via internet uit de VS, na enkele tussenschakels in Nederland doorgeleid naar andere landen.

Onderzoek wees uit dat het ging om nepgesprekken, alleen bedoeld om elkaar onderling facturen te kunnen sturen. De btw die op die facturen in rekening werd gebracht, werd niet afgedragen aan de Belastingdienst, maar wel teruggevraagd.

Belastingnadeel

Het Amerikaanse bedrijf wordt door het OM verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, die tot doel had belastingfraude te plegen, het medeplegen van valsheid in geschrifte met valse facturen en het medeplegen van het doen van onjuiste belastingaangifte.

In de zaak ligt beslag op een vordering ten gunste van Voip Guardian bij British Telecom Nederland van ruim 18 miljoen dollar exclusief btw. Het OM wil tot een transactie komen van 7,7 miljoen euro, het totale bedrag van het geleden belastingnadeel.

De betrokken Nederlandse verdachten worden gedagvaard. Aan zogenaamde 'katvangers' is als schikking een taakstraf van 120 uur aangeboden.

Bron: OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.