Nieuws

NOAB/Fiscount: kantoren investeren fors in ICT

Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren investeren fors in ICT, zo blijkt uit de jaarlijkse benchmark van NOAB en Fiscount. De totale kosten stegen bij de deelnemende kantoren vorig jaar met gemiddeld 5 procent, maar de ICT-kosten met 14 procent.

Daarmee stijgt het percentage dat de ICT-kosten uitmaken van de totale kosten van 5,7 naar 6,7 procent. "Hoewel nog steeds klein in vergelijking met de personeelskosten, neemt het belang van ICT toe", aldus de organisaties. Dit jaar deden 377 kantoren aangesloten bij NOAB en/of Fiscount mee aan het onderzoek.

Steeds meer kantoren investeren in procesautomatisering via scan & herken en het inboeken zelf, blijkt uit de benchmark. Ruim driekwart van de kantoren heeft dit uitgerold bij haar klanten (vorig jaar 65 procent) en 8 procent is of gaat daarmee bezig (vorig jaar 11 procent). Deze stijging kan een mogelijke verklaring zijn voor de stijgende ICT-kosten, aldus NOAB en Fiscount.

Boekhouden in de cloud wordt inmiddels door 84 procent van de kantoren gebruikt. Nieuwe vormen van dienstverlening, zoals data-analyse, benchmarking en KPI-dashboards ontwikkelen zich gestaag. 30 procent van de kantoren heeft inmiddels KPI-dashboards geïmplementeerd (vorig jaar 25 procent) en nog eens 17 procent zal dat dit jaar of volgend jaar doen. Van de kantoren stelt 82 procent tussentijdse cijfers op voor haar klanten. Het grootste deel (93 procent) doet dit in ieder geval per kwartaal.

Ruim driekwart van de kantoren gebruikt inmiddels een vorm van adviessoftware als hulpmiddel, tegen 38 procent vorig jaar. Ook dit kan volgens de organisaties één van de punten zijn die de hogere investeringen in ICT verklaren.

Omzetgroei vlakt af, meer strategisch advies

De omzetgroei bij de kantoren vlakt af, zo blijkt uit de benchmark, van 7,5 procent in 2018 naar 4,6 procent vorig jaar. De personele bezetting steeg in 2019 met 3,6 procent. Daarbij is een productiviteitsverbetering te zien van 1,0 procent.

Het grootste deel van de omzet wordt nog steeds gehaald uit administratieve dienstverlening en het samenstellen van jaarrekeningen (62 procent, tegenover 61 procent een jaar eerder), maar de omzet uit overige advisering laat een sterke groei zien. Het percentage omzet uit het verzorgen van aangiften en de loonadministratie bedraagt 19 procent. De omzet fiscale en overige (strategische) advisering omvat nog steeds 17 procent van de omzet, waarbij de omzet overige advisering met 9 procent groeide. "Langzaam maar zeker neemt strategische advisering een belangrijkere rol in", aldus NOAB en Fiscount.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.