Nieuws

'Dwingende rol overheid vereist in realisatie Sustainable Development Goals'

Nederlandse duurzaamheidsmanagers vinden de progressie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in het bedrijfsleven onvoldoende. Om de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties in 2030 te behalen, is een dwingende rol vanuit de overheid met wet- en regelgeving cruciaal.

Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsadviesbureau Sustainalize.

Eind 2000 bracht de Sociaal-Economische Raad (SER) een advies uit over maatschappelijk (verantwoord) ondernemen, 'De Winst van Waarden', het eerste van meerdere SER-adviezen op dit terrein. De insteek van het advies was ondernemingen stimuleren en uitdagen om verdere invulling te geven aan de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Sustainalize onderzocht de progressie die er in het Nederlandse bedrijfsleven sinds die tijd is geboekt en de behoefte aan verdere versterking voor de door de VN uitgeroepen 'Decade of Action'.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

  • In de samenleving is er de afgelopen jaren meer aandacht en bewustwording voor duurzaamheid ontstaan, aldus 85 procent van de duurzaamheidsmanagers. Dit is nog eens versterkt door de pandemie, vindt 40 procent. Een overgrote meerderheid (85 procent) vindt de geboekte progressie in de afgelopen twintig jaar echter onvoldoende.
  • Ondernemingen hebben in de afgelopen twee decennia al veel progressie geboekt. Vooral het in toenemende mate integreren van duurzaamheid in de strategie heeft volgens 52 procent van de duurzaamheidsmanagers daaraan bijgedragen. Driekwart denkt dat de aan deze strategie gekoppelde meetbare, ambitieuze maar realiseerbare prestatiedoelstellingen te gaan behalen.
  • Een rol van de overheid op het gebied van duurzaamheid middels wet- en regelgeving is cruciaal, zegt 55 procent van de duurzaamheidsmanagers.

De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd tijdens het online Kristal-event 2020 dat geopend wordt door Mona Keizer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Het evenement wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, RVO en de NBA, dit jaar met een bijdrage van het jubilerende 20e Nationaal Sustainability Congres. Joop Joost Hietbrink van Sustainalize zal de onderzoeksresultaten bespreken met Mariëtte Hamer (voorzitter SER) en Herna Verhagen (CEO PostNL).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.