Nieuws

Zwitserse 'accountants' verdienen het meest

Ter gelegenheid van de jaarlijkse International Accounting Day, die op 10 november wordt gevierd, analyseerde investeerdersplatform Invezz.com gegevens van HR-organisatie GlassDoor over beloningsverschillen tussen accountants in Europa. Zwitserse accountants verdienen veruit het beste.

Accountants (of zijn het boekhouders?) uit het land van de mechanische horloges en de kaas met gaten verdienen volgens de Invezz-data gemiddeld € 92.658. Een flink verschil met de nummer twee op de ranglijst, Denemarken, waar accountants een gemiddeld jaarsalaris van € 66.814 verdienen. Oostenrijk staat met € 59.586 op de derde plek.

Nederland staat in de ranglijst op plek zeven, met een gemiddeld jaarsalaris van € 44.303; dat is bijna dertig procent hoger dan het modale jaarsalaris in ons land. Duitsland, Luxemburg en Ierland bezetten de plaatsen vier, vijf en zes.

Vooral in Kroatië hebben accountants het zwaar. De hekkensluiter van de ranglijst betaalt accountants gemiddeld per jaar maar € 7.305, wat ook nog eens vijftig procent minder is dan het modale jaarinkomen in dat land. Ook in Rusland en Roemenië verdienen accountants minder dan 7500 euro per jaar.

Bestbetaaldalsaccountant_900x590.jpg

Een en ander doet vooral vermoeden dat de term 'accountants' internationaal 'boekhouders' betekent. De genoemde salarissen wijken immers nogal af van die uit het eind 2019 gehouden beloningsonderzoek van Accountant.nl zelf; een senior manager in het openbare beroep verdiende daarin gemiddeld zo’n driekwart ton, een manager-accountant ook al zo'n 65.000 euro.

Feestdag

International Accounting Day wordt al bijna een halve eeuw gevierd ter ere van alle rekenmeesters. De dag werd naar verluid in 1972 ingevoerd door de California Society of CPA's, hoewel anderen menen dat de dag is ingesteld door het Institute of Management Accountants. De feestdag werd bedacht om vooral jonge mensen te enthousiasmeren voor het beroep. Vanaf 1976 zijn ook andere organisaties uitgenodigd om de dag jaarlijks te vieren. Dat gebeurt vooral op social media.

De datum van 10 november is bewust gekozen. Op die dag in 1494 verscheen het beroemde 'Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita' van de Italiaanse wiskundige Luca Bartolomeo de Pacioli, grondlegger van het moderne boekhouden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.