Nieuws

Financiële waakhonden willen toezicht op groene data

Groene data moeten ook een toezichthouder krijgen en de totstandkoming ervan moet wettelijk geregeld worden.

Daarvoor pleiten de Nederlandse en Franse financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markt (AFM) en de Autorité des marchés financiers (AMF). Volgens de twee kan de transitie naar een duurzame economie niet zonder betrouwbare data en kan regulering voorkomen dat beleggers verkeerd investeren.

Volgens de twee toezichthouders zijn duurzaamheidsdata niet altijd consequent, vergelijkbaar en betrouwbaar en moeten ze transparanter tot stand komen. Voor de transitie naar een duurzame economie in Europa zijn forse investeringen nodig, schrijven de waakhonden. Dit lukt alleen als particuliere beleggers en vermogensbeheerders hier ook aan bijdragen. Daarvoor is de kwaliteit en betrouwbaarheid van de duurzaamheidsdata "cruciaal".

Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten: "Minimumvereisten op het gebied van transparantie en bedrijfsvoering zijn in onze ogen van grote betekenis voor het ecosysteem van duurzaamheidsfinanciering."

De AFM wijst al langer op het belang van toezicht op duurzame beleggingen. Daarmee wil de Nederlandse toezichthouder voorkomen dat er aan 'greenwashing' wordt gedaan: het aanprijzen van niet-duurzame producten als duurzame producten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.