Nieuws

FRC: 'Accountants moeten vaker doorvragen'

Accountants nemen informatie die zij ontvangen van het management van bedrijven te vaak voor waar aan en vragen daardoor niet genoeg door.

Dat concludeert de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC). "International Standards on Auditing (ISA's) schrijven voor dat auditors professioneel-kritisch moeten zijn. Maar de meest voorkomende bevinding in de audit quality reviews van de FRC is dat accountantskantoren het management van gecontroleerde entiteiten niet effectief hebben aangesproken naar aanleiding van significante bevindingen."

Volgens de FRC gaat het vooral mis omdat accountants antwoorden van het management op vragen die zij stellen te snel voor waar aannemen, terwijl het management in veel gevallen niet in staat is objectief te zijn, bewust of onbewust. De accountant kan daardoor belangrijke risico's over het hoofd zien.

Het valt de FRC verder op dat accountants niet genoeg gebruikmaken van interne specialisten of experts bij het controleproces. Daarnaast ziet de toezichthouder dat accountants vooral zoeken naar bewijs dat hun aannames bevestigt, en vaak nalaten actief te zoeken naar signalen dat hun aannames niet kloppen.

De FRC kwam deze problemen tegen bij 80 procent van de audits waar al andere bevindingen bij waren. Naar aanleiding van die conclusie heeft de FRC een nieuwe analyse toegepast op de inspectieresultaten om terugkerende thema's te identificeren naar aanleiding van dit onderwerp, met onder meer voorbeelden van best practices.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.