Nieuws

Stuurgroep Publiek Belang publiceert whitepaper over zekerheid in de wereld van morgen

De Stuurgroep Publiek Belang heeft tijdens een webinar een whitepaper over 'Zekerheid in de economie van morgen' gepresenteerd.

Vanuit een gelijknamige werkgroep zijn de behoeften rondom zekerheid op het gebied van digitalisering en duurzaamheid bij een brede groep stakeholders verkend. De Stuurgroep Publiek Belang en de NBA willen met de verkenning voorsorteren op veranderende maatschappelijke behoeften en actief bijdragen aan de discussie over niet-financiële indicatoren. De gespreksuitkomsten vormen de basis voor een reeks van tien aanbevelingen in de verkenning. 

Tijdens het webinar, onder leiding van Jan Peter Balkenende, gaven initiatiefnemers André Wijnsma (EY) en Mark Vaessen (KPMG) aan dat met alle spelers uit het 'financiële ecosysteem' is gesproken. Geïntegreerde verslaggeving wordt steeds belangrijker; niet alleen voor organisaties zelf, maar ook voor stakeholders die meer eisen stellen rondom duurzaamheid. "De eerste keer dat ik een duurzaamheidsverklaring afgaf is nu tien jaar geleden", aldus Wijnsma. "Sindsdien is er veel veranderd."

Meer aandacht voor duurzaamheid is er ook vanuit de beleggers, stelde Rients Abma (Eumedion). Rondom milieu-issues en klimaatbeleid ligt het tempo van verandering bij bedrijven al hoog, maar op sociale thema’s "mag het een tandje harder". Dan gaat het bijvoorbeeld over verantwoord belastingbeleid en inkomensongelijkheid, een thema dat direct raakt aan de beloning van bestuurders zelf.

Duizend dingen-doekje

De ontwikkelingen rondom duurzaamheid en niet-financiële informatie vragen veel van de accountant, maar die moet geen 'duizend dingen-doekje' worden, aldus VVD-Kamerlid Roald van der Linde. "Af en toe denkt de Tweede Kamer dat de accountant ook de vierkante meters moet opmeten bij woningcorporaties." 

Schoenmaker blijf bij je leest, stelde ook Caroline Nagtegaal, lid van het Europees Parlement voor de VVD en ooit begonnen in de adviespraktijk bij KPMG. Je kunt je afvragen in hoeverre niet-financiële informatie behoort tot de kernactiviteit van de accountant, maar tegelijk kan die juist vanuit de cijfers ook zekerheid bieden. 

Het gesprek met de verschillende partijen binnen de keten voeren is een belangrijke basis om disruptie te voorkomen en processen te beheersen, aldus NBA-voorzitter Marco van der Vegte aan het slot van het webinar. Daar is nog ruimte voor verbetering. Gespreksleider Balkenende riep bedrijven op om ook rondom duurzaamheid eerlijk te zijn over wat er wel en niet is bereikt. Daarbij speelt de accountant een belangrijke rol.

De aanbevelingen in het whitepaper zijn geen NBA-standpunten, maar dienen wel als input voor reeds bestaande NBA-initiatieven, bijvoorbeeld op het terrein van auditkwaliteit en fraude, en voor nieuwe werkgroepen, zoals Future of Audit.

Bekijk het Whitepaper van de Stuurgroep Publiek Belang

Terugkijken: webinar 'Zekerheid in de economie van morgen (?)'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.