Nieuws

Accounttech verkent rol auditor bij 'temmen' van algoritmes

De werkgroep Accounttech van de NBA heeft een verkenning uitgebracht over de rol van accountants bij het toezicht op algoritmes. De verkenning dient als voorzet voor een discussiebijeenkomst.

In de discussie over het toezicht op algoritmes gaat het om systemen die op basis van data beslissingen nemen of adviezen geven, maar ook om complexere lerende en/of voorspellende systemen. Maatschappelijk komt de vraag op of dat goed gaat en welke rol accountants (auditors) daarbij zouden moeten of kunnen spelen.

De NBA Kennisgroep Accounttech heeft daarom een verkenning uitgebracht met de titel ‘What/If; wat als auditors een rol gaan spelen bij het temmen van algoritmes?’ Het is de eerste van een reeks verkenningen als vervolg op het visiedocument Van bankzitter naar sterspeler’, dat in 2019 door de NBA is uitgebracht.

Bijeenkomst

De reeks publicaties moet bijdragen aan de innovatie binnen het accountantsberoep en wordt telkens gevolgd door een 'what/if-bijeenkomst' met deskundigen, politici en andere stakeholders die hun visie geven op het onderwerp. De eerste daarvan, over het thema 'Wie gaan algoritmes temmen?' vindt plaats op 16 april in Culemborg.

Sprekers zijn Marlies van Eck (centrum voor Recht en Digitale Technologie Universiteit Leiden), Jan Middendorp (Tweede Kamerlid VVD), Frank van Praat, (Trusted Analytics Team KPMG) en Jaap van Bruchem (Auditdienst Rijk). Dagvoorzitter is schrijver/adviseur Nart Wielaard.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.