Nieuws

FD: 'Rvc draagt bij aan kwaliteit accountants'

De raad van commissarissen binnen accountantskantoren draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van accountants. Commissarissen willen tegelijk niet te veel op de stoel van bestuurders gaan zitten, zoals de CTA suggereert.

Dat stellen drie rvc-leden tegenover het FD. Volgens KPMG-president-commissaris Bernard Wientjes, eerder voorzitter van VNO-NCW, zijn accountants "stuk voor stuk topmensen", maar was de focus op kwaliteit van hun controles "toch wel wat weggezakt, ook omdat ze elkaar daar dus nauwelijks op aanspraken".

Inmiddels staan interne kwaliteitsmetingen en "juridische issues" vast op de agenda van de rvc van KPMG en gaat de raad bij grote incidenten desnoods "tot het gaatje". Wientjes stelt dat partners in een accountantsmaatschap elkaar "veel te weinig" corrigeerden. "Daar hebben wij als rvc dus heel duidelijk onze rol kunnen spelen."

EY-commissaris Steven van Eijck is er "honderd procent zeker" van dat de instelling van de rvc's bij accountantsorganisaties een positieve invloed heeft op de verbetering van de kwaliteit. Volgens hem zijn er "enorme sprongen voorwaarts gemaakt". Wientjes noemt de kwaliteit van de controle echter nog altijd te laag en in zijn optiek is er "nog een lange weg" te gaan. "Het moet gewoon beter. Punt."

Zware rol

Conform de aanbevelingen uit het rapport In het publiek belang (2014) hebben de oob-accountantsorganisaties in Nederland eerder een raad van commissarissen ingesteld. De Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) adviseerde eind januari in haar eindrapport om die verplichting uit te breiden naar de twintig grootste kantoren.

Ook wil de CTA een zware rol voor de rvc bij de kantoren; commissarissen moeten wat de staatscommissie betreft goedkeuring geven aan belangrijke besluiten rondom kwesties als winstdeling, beloning en investeringen. Deloitte-rvc-voorzitter en oud-bankier Floris Deckers heeft begrip voor het voorstel van de CTA, maar vindt tegelijk "dat je voorzichtig moet zijn met het opleggen van specifieke eisen aan commissarissen die uitgaan boven wat de wet al oplegt". Volgens Deckers betekent een uitbreiding van de bevoegdheden van commissarissen dat die “op de stoel van het bestuur” gaan zitten.

De benoeming van 'buitenstaander' Stephanie Hottenhuis als bestuursvoorzitter van KPMG noemt Wientjes een voorbeeld van een "duidelijke ingreep van ons als raad van commissarissen die we nu al kunnen doen".

FD: Commissarissen bij accountants: 'Het moet beter. Punt'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.