Nieuws

Minister: 'Kosten maken om aangifte te doen heel gewoon'

Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) vindt het "heel gewoon" dat bedrijven moeten betalen om belastingaangifte te mogen doen via eHerkenning en sluit niet uit dat burgers dat in de toekomst ook moeten doen.

Dat heeft Knops gezegd tijdens het Kamerdebat over de 'digitale overheid'. De invoering van verplichte aangifte via eHerkenning vanaf 1 januari 2020 heeft geleid tot de nodige kritiek bij werkgeversorganisaties, vakbonden, ondernemers en meerdere Kamerleden, omdat het is ingevoerd voordat het besproken is in de Tweede Kamer en omdat ondernemers het systeem zelf moeten aanschaffen voor ongeveer 45 tot 50 euro per jaar.

Vanwege de ophef heeft de Belastingdienst een groep van ongeveer 24 duizend ondernemers uitstel verleend tot 1 juli. Het is ook nog niet duidelijk wat er moet gebeuren met een groep van 60 duizend bedrijven en instellingen die geen eHerkenning kunnen krijgen omdat zij niet staan ingeschreven in het Handelsregister.

Knops is het niet eens met alle kritiek. Hij wijst erop dat ondernemers nu ook vaak kosten maken bij de aangifte doordat zij bijvoorbeeld een accountantsverklaring nodig hebben. Daarnaast zegt hij dat de meeste bedrijven geen probleem hebben met de kosten, omdat zij het ook kunnen gebruiken voor overige contacten met de overheid. Knops erkent wel dat het systeem voor pensioen- en stamrecht-BV's geen voordelen oplevert, omdat zij enkel belastingaangifte doen.

Ook in de Vaste Kamercommissie voor Financiën zijn kritische vragen gesteld door Kamerleden van onder meer de VVD en CDA. Zij willen weten van staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief hoe het besluit tot het verplichten van eHerkenning tot stand is gekomen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.