Nieuws

Vastgoedtaxatiemodel waardeert ook circulaire bouwmaterialen

Grant Thornton, JLL, New Horizon en NIBE en hebben een circulair taxatiemodel ontwikkeld dat inzicht biedt in de waarde van de grondstoffen en materialen in bestaande gebouwen.

Volgens de ontwikkelaars is het taxatiemodel, dat Wearthy Taxatie heet, een wereldprimeur. Adviesbureau JLL: "Bouw en vastgoed zijn een belangrijke motor achter het verdienvermogen van de Nederlandse economie. Tegelijkertijd behoren zij tot de meeste grondstof-intensieve sectoren. De transitie naar circulair vastgoed biedt kansen om de milieu-impact van de vastgoedsector te verkleinen. Veel partijen kijken naar circulaire nieuwbouw om hun grondstoffenverbruik te verminderen. Er is veel te winnen door slimmer en efficiënter om te gaan met grondstoffen in bestaand vastgoed. Daarvoor is inzicht nodig."

Het ontwikkelde taxatiemodel moet cijfermatig inzicht bieden en het moet ook de bewustwording bij eigenaren vergroten. "Taxeren inclusief Wearthy Taxatie kan vastgoedeigenaren helpen om betere beslissingen te nemen. Voor die eigenaren is dat de moeite waard, want verspilling van grondstoffen betekent verspilling van een deel van de financiële waarde van een vastgoedobject", aldus de ontwikkelaars.

Wearthy Taxatie is het tweede 'Wearthy-product' dat ontwikkeld is. De eerder gelanceerde Wearthy MPG-verbeteraar helpt de bouwsector in de ontwerpfase van nieuwbouw tot een meer circulaire materialisatie te komen.

Building value

Begin vorig jaar bracht de NBA in samenwerking met een groot aantal partijen het rapport 'Building Value' uit, waarin werd opgeroepen tot nieuwe methodes om circulaire gebouwen te waarderen en te financiering. Dit open source-rapport met alle bevindingen van het is beschikbaar via de website van Circle Economy.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.