Nieuws

'Steunpakket kabinet geeft risico's op fraude'

Fraudespecialisten zijn bang voor massaal misbruik van nieuwe noodtoeslagen die het kabinet instelt in verband met de coronacrisis. De NBA heeft een FAQ online geplaatst over hoe accountants kunnen bijdragen aan het voorkomen van misbruik van regelingen.

Marcel Pheijffer, hoogleraar forensische accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden, zegt tegen De Telegraaf dat steunmaatregelen en uitbetalingen altijd een risico dragen op misbruik, maar dat de tijd die nodig is om systemen geheel fraudebestendig te maken er nu niet is. Volgens Pheijffer variëren misbruikpercentages in 'normale tijden' van enkele procenten tot tien procent.

Een forensisch accountant die anoniem wil blijven zegt tegen De Telegraaf dat hij verwacht dat het nu meer zal zijn. "In tijden van crisis denkt iedereen allereerst aan zichzelf. Bij een dreigend faillissement is ons normbesef nou eenmaal anders dan in goede tijden. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan het grote aantal faillissementsfraudes dat in ons land gepleegd wordt."

FAQ

De NBA heeft vandaag een FAQ over dit onderwerp geplaatst op NBA Helpt, het platform van de beroepsorganisatie voor vragen van accountants rondom de coronacrisis. De NBA wijst erop dat ondernemers in bepaalde gevallen een accountant moeten inschakelen om in aanmerking te komen voor de ondersteunende maatregelen en dat accountants verplicht zijn om zich te houden aan de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants. "In andere gevallen geldt dat ondernemers zelfstandig een beroep kunnen doen op deze regelingen. Als accountants constateren dat er sprake is van een overtreding van wet- en regelgeving moeten zij handelen op basis van de NOCLAR-regelgeving. NOCLAR staat voor Non-Compliance with Laws And Regulations. Deze regelgeving geldt ook voor accountants die bij bedrijven in loondienst werkzaam zijn", aldus de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.