Nieuws

Veel bedrijven handelen fraude liever intern af

Vier van de tien bedrijven vinden het intern afhandelen van fraudes voldoende en geven zaken niet aan politie en justitie. Een deel doet dat uit angst voor negatieve publiciteit.

Lex van Almelo

Dat blijkt uit het Report to the Nations van de internationale fraudeonderzoekers-vereniging ACFE.Uit eerdere rapportages bleek al dat organisaties zaken steeds vaker intern afhandelen. Tussen 2008 en 2018 daalde het percentage gevallen waarin aangifte werd gedaan bij de politie van 69 naar 58 procent. Volgens de rapportage uit 2020 wordt 59 procent van de zaken in handen gegeven van politie en justitie.

In bijna de helft van de gevallen waarin dat niet gebeurt (46 procent) vindt de werkgever het niet meer nodig om aangifte te doen, omdat interne afhandeling van de zaak voldoende is. Een andere reden om de afdoening niet te outsourcen is angst voor negatieve publiciteit (32 procent) of een getroffen schikking (27 procent).

Als het gaat om fraude door eigen werknemers, handelen bedrijven of instanties zaken niet vaker zelf af. Ook geven ze de kwestie niet minder vaak in handen van politie en justitie. Bij drie van de vier fraudes (76 procent) eindigt het dienstverband van de dader.

Grote voet

Eén op de vijf fraudes wordt gepleegd door de directeur/eigenaar. De dga komt er na ontdekking vaak beter af dan de betrapte werknemer; de laatste wordt vaker en vaak zwaarder gestraft. Dga’s of werknemers die op te grote voet leven, die kampen met financiële moeilijkheden, te innig omgaan met klanten en leveranciers of echtelijke problemen hebben, verdienen extra aandacht. Zij plegen het vaakst fraude.

Bij één op de drie fraudes is de interne controle gebrekkig (32 procent) en in 18 procent werd de interne controle doorbroken. Verder bleek het toezicht op het management nogal eens gebrekkig (18 procent) en de sfeer aan de top beroerd (10 procent).

Accountants

Accountants spelen bij het ontdekken van werknemersfraude vrijwel geen rol: maar één op de vijfentwintig tips (vier procent) is afkomstig van de externe accountant. Daar staat tegenover dat acht van de tien gedupeerde organisaties externe controle van de jaarrekening zien als een proactieve vorm van fraudecontrole.

De ACFE brengt voor de elfde keer haar tweejaarlijkse rapport uit. De editie van dit jaar is gebaseerd op 2.504 zaken, waarmee in totaal 3,6 miljard dollar was gemoeid. De zaken zijn afkomstig van ACFE-leden uit 125 landen en speelden zich af tussen januari 2018 en september 2019.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.