Nieuws

Esther Mirjam Sent: 'Diversiteit werkt het beste'

In het derde en laatste van de driedelige reeks Vitamine A-podcasts over accountants en diversiteit praat Esther-Mirjam Sent (Radboud University) over salarisverschillen en over vooroordelen. "Diverse teams geven de beste resultaten."

Esther-Mirjam Sent is naast hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ook lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Onder hoogleraren is maar zo’n twintig procent vrouw, bij politici is dat ongeveer 35 procent. Dat laatste percentage is wat Sent betreft nodig als "kritische massa" in werksituaties, om weer als individu te worden gezien in plaats van vooral als vrouw in een mannenomgeving.

Inkomen

Onderhandelen over het salaris zou geen "recht van de sterkste" moeten zijn, aldus Sent. "Ik heb pas geleerd te onderhandelen over mijn inkomen toen ik leiding ging geven aan mannen." In stressvolle tijden kunnen vrouwen risico’s beter inschatten dan mannen, blijkt uit onderzoek. In rustige tijden is dat juist omgekeerd. Daarom werken divers samengestelde teams ook het beste, stelt de hoogleraar. "In de balans worden de beste resultaten geboekt."

In de praktijk hebben vrouwen nog veel te maken met vooringenomenheid en vooroordelen, zo tonen ook experimenten aan. Soms zijn die vooroordelen er ook onbewust. Toch is het glas halfvol, wat diversiteit betreft, meent zij. "We hebben de weg omhoog gevonden, maar het gaat wel erg traag."

Drie delen

Vitamine A-host Sven Budding sprak in de driedelige reeks met gasten over vrouwelijk leiderschap, diversiteit en inclusiviteit binnen organisaties. Eerdere gasten in de reeks waren Sandra Lutchman, expert op het gebied van Leadership Diversity & Inclusion, en Agnes Koops (partner en bestuurder van PwC).

De Vitamine A-podcasts zijn te beluisteren via Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts, Pocket Casts, Stitcher, Deezer, Overcast en Tune In. Alle afleveringen zijn daarnaast terug te vinden via de podcast-button bovenaan deze website.

» Vitamine A #8 over Vrouwelijk leiderschap

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.