Nieuws

Grote accountantskantoren: beperkte invloed coronacrisis op vacatures

De grootste accountantskantoren hebben momenteel nog volop vacatures openstaan en het werven gaat nagenoeg op hetzelfde peil door, ondanks de pandemie. De invloed van de coronacrisis is vooral te merken bij het sollicitatieproces, dat vanwege de RIVM-richtlijnen virtueel moet verlopen.

Advocatie.nl meldde eerder deze week dat de coronacrisis bij veel advocatenkantoren heeft geleid tot vacaturestops en het stopzetten van stages. Dat zorgt onder meer bij rechtenstudenten die zich in de laatste fase van hun studie bevinden voor problemen, omdat "veel advocatenkantoren op de kleintjes letten".

Geen vacaturestop

Uit een rondvraag bij PwC, Deloitte en EY blijkt dat de grootste accountantskantoren momenteel nog volop doorzoeken naar starters. PwC heeft vanwege de coronacrisis een 'vraag en antwoord coronavirus' aan de vacaturepagina toegevoegd, om antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Overheersende boodschap uit die antwoorden is dat de recruitmentactiviteiten van PwC gewoon doorgaan, met inachtneming van de richtlijnen van de RIVM. De recruitmentevenementen kunnen uiteraard niet doorgaan, maar het kantoor zegt bezig te zijn met online alternatieven.

Marc Borggreven, lid van de Raad van Bestuur van PwC en verantwoordelijk voor human capital: "Wij hebben altijd plek voor talent. Er is geen vacaturestop bij PwC. Stageopdrachten, traineeships en sollicitatieprocedures gaan gewoon door. Op een virtuele manier wel te verstaan. We anticiperen op de verschuivingen qua drukte die in verschillende business units van onze organisatie plaatsvinden. Zo zoeken we waar nodig collega's erbij en zetten daar waar het rustiger is onze mensen op een andere manier in."

'Met beleid'

EY zegt geen vacaturestop te hebben, maar "uiteraard worden vacatures met beleid uitgezet". Momenteel staan er 74 vacatures op de website van EY. "Voor deze functies werven we gewoon door en betreft alle servicelines van EY. Om misverstanden te voorkomen, het getal van 74 is een dagopname voor heel EY. Voor Assurance werven we doorgaans richting september en februari en die aantallen alleen al liggen veel hoger."

Stages en traineeships worden ook niet stopgezet. "Maar omdat we een face to face start wenselijk vinden in verband met persoonlijke begeleiding wordt indien nodig samen met de kandidaat gekeken naar een nieuwe startdatum. De huidige stagiaires werken gewoon door vanuit huis."

Het sollicitatieproces vindt ook bij EY voornamelijk virtueel plaats. "De gehele onboarding vindt virtueel plaats en de laptops en telefoons worden persoonlijk bij de new hires thuis afgeleverd. New hires worden gekoppeld aan een persoonlijke buddy waar ze met al hun vragen terecht kunnen. Tevens wordt er een virtuele training gegeven in de eerste week om zo de new joiners snel up-to-speed te krijgen." Startdata worden bij EY niet uitgesteld "tenzij dit wenselijk is omdat de persoonlijke begeleiding beperkt gegeven kan worden".

Langetermijnbalans

Ook Deloitte zet geen streep door stages en traineeships, maar gaat er volgens chief human resource officer Petra Tito "in gepast volume mee door om de balans in onze workforce voor de lange termijn goed te borgen". De 165 vacatures die Deloitte momenteel open heeft staan zijn actieve vacatures. "We werven voor specifieke senior functies. Voor businesses met vaste instroom van jaarlagen in september passen we de hoeveelheid weliswaar iets aan, maar werven we zoals regulier (dit is o.a. de audit). We zijn zeer geïnteresseerd in het opbouwen/onderhouden van een solide pipeline van kandidaten op alle niveaus."

Deloitte gebruikt voornamelijk Zoom en Teams voor sollicitaties, naast 1-op-1 telefonisch contact met recruiters. Ook Deloitte is op zoek naar een "goede invulling" van events en business courses die vanwege het coronavirus niet meer mogelijk zijn. "We kijken hier ook naar virtuele mogelijkheden als gamification."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.