Nieuws

Jan Middendorp (VVD) ziet rol voor auditor bij grip op algoritmes

Organisaties moeten over het gebruik van algoritmes beter rapporteren. Het auditvak kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Dat zegt Tweede Kamerlid Jan Middendorp (VVD) in een interview op nba.nl, over de impact van digitale technologie op de samenleving en de rol van de auditor. Volgens Middendorp moeten algoritmes-gebruikende instellingen veel meer in gesprek gaan met de samenleving. "Dat kan door erover te rapporteren zoals ze nu ook rapporteren over thema's als corporate governance, privacy of duurzaamheid. En daarmee ligt het ook voor de hand dat een accountant daar ook een rol krijgt, net zoals deze naar operationele en financiële risico's kijkt."

Middendorp, die eerder een inititatiefnota over verantwoord gebruik van digitale technologie zoals algoritmes en kunstmatige intelligentie presenteerde, roept het accountantsberoep "van harte op om met ons mee te denken over hoe we dit optimaal kunnen inrichten".

Vier gesprekken

Het interview met Middendorp is onderdeel van vier gesprekken met deskundigen over algoritmes en de rol van het auditvak in dat verband. De gesprekken, gebundeld in een publicatie op nba.nl, dienen ter vervanging van eerder vanuit de werkgroep Accounttech geplande what/if-sessies, die door de coronacrisis zijn geschrapt.

Naast Middendorp geven ook Frank van Praat (KPMG Trusted Analytics), Jaap van Bruchem (Auditdienst Rijk/sector IT) en Marlies van Eck (Universiteit Leiden) hun visie op het thema. De laatste drie doen dat ook via aanvullende video’s op nba.nl. 

Heeft de auditor een rol bij grip krijgen op algoritmes?

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.