Nieuws

NBA biedt modelverklaring voor uitstel belastingbetaling

Als vervolg op een webinar over fiscaliteiten in coronatijd presenteert de NBA voor accountants een model voor de derde-deskundige verklaring. Organisaties moeten zo’n verklaring meesturen bij hun aanvraag voor verlenging van uitstel van betaling van belastingschulden.

Net als bij de vorige crisis wil de Belastingdienst dat een derde-deskundige meekijkt als ondernemingen uitstel van belastingbetaling aanvragen. Maar anders dan voorheen is deze verklaring pas nodig als het gevraagde uitstel langer dan drie maanden duurt.

In de verklaring geeft de derde-deskundige aan dat de betalingsproblemen voornamelijk voortkomen uit de coronacrisis en ook dat de door of namens de ondernemer opgestelde liquiditeitsprognose plausibel lijkt. Het is niet de bedoeling dat de accountant assurance geeft op die onderwerpen, aldus de NBA. Vanzelfsprekend is de VGBA wel van toepassing bij het opstellen van de brief.

Webinar

Uitstel van betaling van belastingen was een van de onderwerpen die op 28 mei tijdens het NBA Helpt-webinar ‘Fiscaliteiten in coronatijden’ aan de orde kwamen. Een aantal experts ging daarbij in op diverse fiscale aspecten van de coronacrisis.

De fiscale maatregelen van het kabinet, VPB en corona-reserve werden belicht door fiscaal jurist Frank Elsweier (EY). Accountant Jordi Bakker (JAN© Accountants & Belastingadviseurs) ging in op de corona-reserve in de jaarrekening. Jasper Graaff (Belastingdienst) gaf een toelichting op het uitstel van betalingen bij de Belastingdienst. Werkgeverschap en fiscaliteiten werden belicht door fiscaal-jurist Heleen Elbert. En Dennis Heijmink, ook fiscaal jurist, besprak enkele fiscale aandachtspunten rondom de DGA en zzp.

Veel belangstelling

Hugo van Campen (NBA Helpdesk Vaktechniek) gaf aan dat het NBA Helpt-programma nog altijd in een behoefte voorziet. Het platform is inmiddels al zo’n 25 duizend keer geraadpleegd.

De belangstelling voor het fiscale webinar was enorm: meer dan achthonderd deelnemers woonden de online sessie bij. De waardering na afloop was ook zeer hoog: bijna negentig procent gaf het webinar een cijfer 8 of hoger.

Terugkijken van het webinar kan via de NBA-website of YouTube. In juni verzorgt NBA Helpt ook twee webinars over de NOW-regeling. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.