Nieuws

'Oprichten bv enorm populair door coronacrisis'

Het lijkt erop dat door de coronacrisis een groeiend aantal ondernemers besluit om bv's op te richten of een eenmanszaak om te zetten naar een bv vanwege de rechtsbescherming die dit geeft bij een mogelijk faillissement.

Dat zegt VRB Adviesgroep, die de laatste weken een stijging van 300 procent ziet in het oprichten van bv's en het aantal omzettingen van eenmanszaken naar een bv.

Directeur Pim van Rijswijk: "De rechtsbescherming die een bv biedt is voor ondernemers altijd al een belangrijk argument geweest om te kiezen voor de bv als rechtsvorm. Helemaal tijdens deze coronacrisis lopen de spanningen en risico’s voor bedrijven fors op en kijken veel ondernemers primair naar de bescherming van huis en haard. Bij een bv blijft het privévermogen bij een eventueel faillissement buiten schot en zorgt het oprichten van een bv daarom tot een aanzienlijke vermindering van de privéaansprakelijkheid."

Er zijn echter wel strenge regels over welke handelingen zijn toegestaan kort voor een faillissement. Het risico is immers groot dat er bepaalde handelingen worden verricht, waarbij één of meerdere schuldeisers worden benadeeld.

Van Rijswijk: "Bepaalde rechtshandelingen die zorgen voor benadeling van de crediteuren worden ook wel 'paulianeuze' handelingen genoemd. Een dergelijke rechtshandeling kan zonder tussenkomst van een rechter door een curator vernietigd worden. Hierbij ligt de bewijslast bij de curator en daarbij is het van belang dat de (gefailleerde) ondernemer wist of behoorde te weten dat het gevolg van de rechtshandeling een benadeling van de schuldeisers zou zijn. Indien men als ondernemer vervolgens wordt geconfronteerd met risico’s voortvloeiende uit de coronacrisis dan zal in beginsel het oprichten van een bv niet onder de noemer ‘paulianeus handelen’ vallen. De bv zal dus als rechtspersoon de ondernemer in privé rechtsbescherming bieden tegen zakelijke risico’s zoals bijvoorbeeld een faillissement. Dit zal natuurlijk anders zijn indien er rechtshandelingen worden uitgevoerd in het zicht van een faillissement en daarbij de crediteuren van het bedrijf worden benadeeld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.