Nieuws

Schimmel: 'Alleen accountants kunnen onafhankelijk fraudeonderzoek doen'

Alleen forensisch accountants kunnen echt onafhankelijk feitenonderzoek doen bij fraudegevallen.

Dat zegt fraudeonderzoeker Peter Schimmel (59) in het Financieele Dagblad. Hij verliet onlangs accountantskantoor Grant Thornton na tien jaar leiding te hebben gegeven aan de onderzoekspraktijk, en is nu zelfstandig onderzoeker.

Schimmel zegt er niets op tegen te hebben dat onderzoeksopdrachten naar "bobo's uit de politiek" gaan, of naar advocatenkantoren. Maar forensisch accountants verzamelen feiten, zegt Schimmel, zonder aanzien des persoons. De duiding van de verzamelde feiten laten ze vervolgens aan anderen, zoals bestuurders en politici, of aan hun advocaten. Ieder zijn vak, wil Schimmel maar zeggen. "Of noem het anders geen onafhankelijk onderzoek."

Schimmel zegt ook anders tegen de rol van accountants bij fraude aan te kijken dan hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer, die ervoor pleit dat accountants een grotere rol moeten pakken bij het fraudedetectie. Schimmel: "Het ontdekken van fraude is niet het doel van een accountant. Marcel wekt die indruk wel. Maar ik vind dat een primitieve gedachte. Fraudebeheersing is veel breder en is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de organisatie zelf."

Er is ook sprake van overschatting van accountants, meent Schimmel. "Het gedonder bij Imtech konden accountants echt niet met data-analyse naar boven halen. Je kunt een arts niet verwijten dat zijn patiënt verzwijgt dat hij rookt en drinkt en uiteindelijk aan kanker overlijdt. Maar een valse voorstelling van zaken geven is wel de kern van fraude."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.