Nieuws

Arbeidsmarkt accountancy blijkt coronaproof

De vraag naar accountants lijdt nauwelijks onder de coronacrisis. Na een terugloop in het eerste kwartaal stijgt het aantal vacatures weer.

Dat blijkt uit onderzoek naar vacatures voor accountants door Jobdigger, een bureau voor arbeidsmarktdata. Voor Accountant.nl keek Jobdigger specifiek naar de arbeidsmarkt voor accountants.

In het eerste kwartaal daalde de vraag met dertig procent, naar 4.448 vacatures. De daling volgde op een piek op 1 januari van 6.334 vacatures. In mei nam de vraag naar RA's en AA's alweer toe, met 245 vacatures. Dat is vergelijkbaar met het niveau begin november vorig jaar en iets hoger dan in december (55 vacatures meer).

De vraag naar assistent-accountants zit al drie maanden in de lift. Op 1 mei bedroeg de vraag ruim zeventienhonderd, het hoogste niveau sinds begin 2019. Alleen in de eerste maand van dit jaar liep de vraag naar assistent-accountants terug: van bijna vijftienhonderd naar 1.169 eind januari. 

"We zien absoluut niet dat de vraag naar accountants stilvalt", zegt Mirjam Warners, data-analist bij Jobdigger. "Bij andere beroepen zie je een forse daling sinds de komst van Covid-19, maar van een dergelijke afname is bij accountants geen sprake."

Geen gemeengoed

De toch wel redelijk stabiele vraag naar accountants en assistent-accountants is zeker geen gemeengoed in de financiële sector, weet Warners. Daar overtreft alleen de vraag naar belastingadviseurs die naar accountants. Naar controllers, financieel analisten, finance managers en adviseurs corporate finance is minder vraag. "Ik heb gekeken naar de ontwikkeling binnen de beroepsgroep 'financieel en beleggingsadviseurs'", vervolgt Warners. "Hier is een veel grotere afname te vinden in vergelijking met accountants en assistent-accountants."

Vooral in Noord-Brabant is de vraag naar accountants en assistent-accountants opvallend groot. Die staat daar met bijna twaalfhonderd op het hoogste niveau in anderhalf jaar. In Noord-Holland daarentegen - met inbegrip van de regio Amsterdam - vond wel een behoorlijke terugval plaats in de vraag naar accountants. "Het is niet onbekend dat Noord-Brabant met enige regelmaat in de top drie provincies staat met de meeste vraag naar personeel", zegt Warners. "Dat zie je bijvoorbeeld ook in de logistiek."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.