Nieuws

Britse FRC: splitsing controle en advies medio 2024

De big-fourkantoren in het Verenigd Koninkrijk moeten uiterlijk 23 oktober 2020 met plannen komen voor de operationele splitsing van hun audit en advisory praktijk die uiterlijk 30 juni 2024 moet zijn doorgevoerd. De Financial Reporting Council (FRC) heeft tweeëntwintig principes gepubliceerd, waaraan de plannen moeten voldoen.

Lex van Almelo

In de auditpraktijk moeten accountants volledig gericht zijn op hoge kwaliteit in het publiek belang. De auditpraktijk moet veerkrachtiger worden en minder afhankelijk van kruissubsidiëring door de rest van het kantoor. Om dit te bereiken heeft de FRC principes geformuleerd voor de governance, de verrekening van onderlinge transacties en de beloning van partners.

Ring fencing

Het onafhankelijke bestuur van de controlepraktijk wordt verantwoordelijk voor het behalen van de genoemde doelstellingen en voor het toezicht op respectievelijk de promotie en beloning van controlepartners. De controlepartners en hun staf moeten meer dan de helft van hun tijd besteden aan het werk in de auditpraktijk.

Specialisten die de controle ondersteunen, mogen in dienst zijn van het kantoor buiten de ring fence van de audit praktijk. De verleende diensten moeten daarbij at arm’s length worden afgerekend en de auditpraktijk moet een afzonderlijke winst- en verliesrekening publiceren.

Om kruissubsidiëring te voorkomen bepaalt de FRC (of de toekomstige toezichthouder ARGA, waarin de FRC zal opgaan) mede op basis van de resultatenrekening van de auditpraktijk of de beloning van de controle- en andere partners overeenstemt met hun bijdragen aan het resultaat van het kantoor. Dat kan er dus toe leiden dat audit partners minder gaan verdienen dan advisory partners.

Carillion en Cook

De Britse toezichthouder volgt eerdere adviezen van onder anderen sir John Kingman, de Competition and Markets Authority (CMA) en sir Donald Brydon, die de afgelopen jaren hervormingsvoorstellen hebben gedaan. Die voorstellen en de FRC-regels zijn mede ingegeven door de recente faillissementen van Carillion, Valérie Patisserie en Thomas Cook.

De FRC-regels gaan verder dan de aanbevelingen van Commissie Toekomst Accountancyberoep (CTA). De operationele splitsing en ring fencing sluiten meer aan bij de aanbevelingen van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA). De Tweede Kamer vergadert direct na het zomerreces over de plannen van de CTA en MCA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.