Nieuws

Deloitte: Nederlandse investeringen in AI blijven achter

Investeringen van Nederlandse bedrijven in Articial Intelligence (AI) blijven achter in vergelijking met ondernemingen in andere landen. Tweederde van de Nederlandse bedrijven verwacht hun investering in AI volgend jaar wel te verhogen.

Dat blijkt uit de derde editie van State of AI in the Enterprise; een onderzoek door Deloitte dat aantoont hoe organisaties AI-technologieën adopteren en beheren. Zeventig procent van de Nederlandse respondenten vindt AI cruciaal voor zakelijk succes in de komende twee jaar. Wereldwijd vindt 73 procent AI nu al cruciaal, tegenover 59 procent in Nederland.

Het merendeel van de AI-activiteiten in Nederland vindt nog steeds plaats in IT (40 procent). In andere landen wordt AI vaker ingezet in cybersecurity (22 procent) dan in Nederland (9 procent). Verder zet Nederland AI vaker dan andere landen in voor Finance (14 procent vs 8 procent). AI wordt voornamelijk gebruikt om de efficiëntie van functies te automatiseren of te optimaliseren.

Risico's

Nederlandse respondenten zijn minder bezorgd dan in andere landen over opkomende AI-risico's die de vooruitgang vertragen, of over de noodzaak en impact van AI-regulering. Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse respondenten noemt cybersecurity als een groot of extreem risico en 48 procent vreest de gevolgen van het zonder toestemming gebruiken van gegevens. Meestgenoemde uitdaging in ons land is het kiezen van de juiste AI-technologie.

Ook ten aanzien van AI-vaardigheden blijft Nederland wat achter. Zo zegt 36 procent van de Nederlandse respondenten over hoge expertise in het waarborgen van data-integriteit en nauwkeurigheid te beschikken; wereldwijd is dat 56 procent. Slechts een kwart van de Nederlandse respondenten heeft naar eigen zeggen een hoog vaardigheidsniveau als het gaat om het selecteren van de juiste AI-technologieën en leveranciers.

Deloitte ondervroeg 2.737 business executives uit negen landen: Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Nederland, Verenigde Koninkrijk en Verenigde Staten. Het onderzoek werd gehouden voor het uitbreken van de coronacrisis.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.