Nieuws

FD: 'Onderzoek curatoren Imtech dreigt vast te lopen door geldgebrek'

Het onderzoek naar de ondergang van Imtech dreigt stil te vallen omdat het budget waarmee de curatoren hun werkzaamheden moeten bekostigen opraakt.

Dat meldt het FD. Schuldeisers hebben nog recht op 1,5 miljard euro, maar zonder externe financiers denken de curatoren het verdere onderzoek naar het faillissement van Imtech niet lang meer voort te kunnen zetten. Experts waarschuwen dat het aantrekken van externe financiering risico's met zich meebrengt, omdat er een dan een nieuwe partij deelneemt met mogelijke andere belangen.

De curatoren hebben sinds het faillissement 25 miljoen euro uitgegeven. Daarvan ging 15 miljoen naar het salaris van de curatoren en 3,5 miljoen euro naar de Duitse Imtech-curator vanwege een schikking met een fraudeverzekeraar. Grant Thornton kreeg 2 miljoen euro voor het leveren van een systeem waarmee de bedrijfsdata doorzocht kan worden en de vennootschap Nyenrode Services kreeg 1,6 miljoen euro, waarmee hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer werd ingehuurd voor het onderzoek naar de controlewerkzaamheden van externe accountant KPMG. Momenteel is er nog 7 miljoen euro over in de boedel, maar de verwachting is dat de afwikkeling van het faillissement nog jaren kan duren.

Het beursgenoteerde installatiebedrijf Imtech ging in 2015 failliet, onder meer vanwege fraude bij bouwprojecten in Polen en Duitsland en een grote schuldenportefeuille.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.