Nieuws

Jonge accountants zijn de helden van Marlies de Vries

Marlies de Vries ziet met name voor young professionals een flinke rol weggelegd bij de duurzame verandering van het accountantsberoep. De inbreng van jonge accountants is daarbij "keihard nodig".

De Vries, directeur van de controllersopleidingen aan Nyenrode en inmiddels Kwartiermaker toekomst accountancysector, is trots op jonge accountants die zich binnen het beroep laten horen. Dat stelde zij tijdens de zevende editie van de NBA Young Profs Arena, waarbij De Vries in gesprek ging met Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe. Voor de eerste keer werd de Arena online georganiseerd en konden de jonge (aankomend) accountants via een chatbox vragen stellen.

Foto Marlies de Vries op scherm camera

Zelf werkte Marlies de Vries eerst veertien jaar in de openbare praktijk bij PwC en werd daar uiteindelijk senior manager. Dat betekende ook dat zij meer oog voor omzet en business cases moest hebben. In haar werk miste De Vries tegelijk de inhoudelijke verdieping en had "honger om meer van mijn vak te leren".

Cultuur

Volgens de Nyenrode-onderzoeker was er destijds in de opleiding te weinig aandacht voor cultuur en gedrag "om daar als accountant echt iets van te kunnen vinden". Daarom stapte zij over naar de universiteit. De Vries adviseert jonge accountants om zich meer te verdiepen in de cultuur van organisaties en samen na te denken wat dat betekent voor hun rol als accountant.

Foto Marc Schweppe in gesprek met Marlies de Vries

De Vries kreeg in 2018 bekendheid door de verschijning van een rapport van Nyenrode en de NBA Young Profs samen, waarin jonge accountants hun mening gaven over het beroep en zaken als werkdruk en overwerk. In 2019 was zij lid van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA).

Nu gaat De Vries samen met collega-kwartiermaker Chris Fonteijn opvolging geven aan de maatregelen die door minister Hoekstra zijn gememoreerd in de kabinetsreactie op het CTA-rapport. Die opdracht is vooral een succes als het accountantsberoep "in staat is zelf duurzaam de antenne naar buiten te houden" en zich aan te passen; zowel waar het de sector als geheel betreft als de individuele accountant, aldus De Vries. "Intrinsieke motivatie is een heel belangrijk woord voor ons."

Het gesprek met Marlies de Vries is (met uitzondering van de chatbox) terug te kijken via nba.nl/arena. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.