Nieuws

Kabinet zet in op verdere verduurzaming financiële sector

Het moet makkelijker worden om in de financiële sector ‘groene’ financiële keuzes te maken. Ook moet er meer openheid komen over risico’s die bedrijven lopen als gevolg van klimaatverandering.

Dit staat in de kabinetsreactie van minister Hoekstra van Financiën op de initiatiefnota ‘Van oliedom naar gezond verstand: verduurzaming van de financiële sector’ van Tweede Kamerleden Snels (GL), Sneller (D66), Bruins (CU), en Slootweg (CDA).

Klimaatverandering en klimaatbeleid brengen financiële risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk dat er in Europa meer duidelijkheid komt over welke investeringen financiële duurzaamheidsrisico’s met zich mee brengen, aldus Hoekstra. Ook zal het kabinet zich in Europees verband ervoor inzetten banken beter rekening te laten houden met klimaatrisico’s, bijvoorbeeld door meer buffers aan te houden.

Daarnaast kunnen door de overgang naar een groene economie, bijvoorbeeld door het afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, bepaalde leningen voor banken riskanter worden. Het is van belang dat de financiële sector hier tijdig op anticipeert en, net als de gehele economie, dergelijke fossiele investeringen langzaam afbouwt, zo stelt het kabinet.

Risico's

Er moet ook meer openheid komen over de risico’s die bedrijven lopen als gevolg van klimaatverandering en hoe ze daarmee omgaan. Klanten en investeerders kunnen zich dan beter voorbereiden op risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt. Zo krijgen verzekeraars in toenemende mate te maken met grotere schadelasten als gevolg van extremere weersituaties.

Verduurzaming in de financiële sector is een van de speerpunten van het kabinet. Vorig jaar gaf Nederland een groene obligatie uit - die dit jaar tweemaal is heropend - waarmee groene uitgaven worden gefinancierd. Op Europees niveau wordt aan een nieuwe standaard gewerkt voor groene obligaties. Het kabinet wil bij toekomstige uitgiftes dat de Nederlandse groene staatsobligatie daaraan voldoet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.