Nieuws

Jan Bouwens: alleen wijzen op fouten marginaliseert bijdrage accountant

Doordat media alleen berichten over zaken waar de accountant een fraude niet heeft ontdekt en niet over de duizenden audits die wel goed gaan, kan de indruk ontstaan dat accountants geen waarde toevoegen. En dat is onterecht, stelt hoogleraar Jan Bouwens in de Financial Times.

Vergeten wordt dat een accountantscontrole een preventieve werking heeft, omdat die preventieve werking niet zichtbaar is. Ook wordt vergeten dat dankzij het werk van de accountant fouten in jaarrekeningen worden hersteld voordat ze worden gepubliceerd.

Bouwens reageert op een artikel in de Britse zakenkrant over de presentatie van de jaarcijfers van de wereldwijde PwC-organisatie. Daarbij kondigde voorzitter Bob Moritz aan dat PwC, naar aanleiding van de boekhoudschandalen bij Wirecard en andere bedrijven, gaat kijken hoe het kantoor stappen kan maken in het beter ontdekken van fraude. "Wirecard is yet another example of the fact we need to look at this and do it aggressively over the next few years", aldus Moritz.

Een nobel streven, meent Bouwens, maar toch zullen accountantskantoren ook in de toekomst niet alle fraudes kunnen ontdekken en zal zich zo nu en dan een zaak zoals Wirecard voordoen. De vraag is of dat een probleem is.

Bouwens: "Suppose one in 2,000 audits goes wrong, is that bad? If your answer is yes, then I suggest we move on to a new social contract, because at the moment contracts between audit firms and companies allow for mistakes to be made. What is more, at present, the audit fees are negligible in the annual accounts. In 2019, Shell paid an audit fee amounting to 0.015 per cent of its turnover of $345bn.

This outcome reflects a social equilibrium between audit costs and the returns from mistakes the auditor detects in financial statements. However, we will have to accept that even under such a new contract, mistakes will continue to be made; an audit is human work, which implies that the financial statements prepared by the company can always contain errors that go unnoticed due to human error."

Door alleen maar te wijzen op de weinige fouten die accountants maken wordt de bijdrage van de accountant ten onrechte gemarginaliseerd, aldus Bouwens.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.