Nieuws

Kabinet bereikt akkoord met vakbonden over coronasteunpakket

Het kabinet heeft donderdag een akkoord bereikt met vakbonden en werkgevers over het derde coronasteunpakket voor het bedrijfsleven. Er komt onder meer een extra potje met geld bestemd voor scholing.

"Het kabinet heeft een beweging onze kant opgemaakt", zei Han Busker van FNV na afloop van het gesprek op het ministerie van Economische Zaken. "Het steunpakket is goed. Hulde aan het kabinet", verklaarde Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De loonsteun voor bedrijven (NOW) gaat in een iets andere vorm nog tot 1 januari door, aldus Busker. Volgens die regeling krijgt een ondernemer 90 procent van zijn loonkosten vergoed. Dat wordt 80 procent en 10 procent gaat naar een fonds van waaruit omscholing voor werknemers moet worden betaald.

Ondernemers blijven in aanmerking komen voor NOW als ze 20 procent omzetverlies draaien door de coronacrisis. Dat percentage verandert op 1 oktober niet, aldus De Boer. Hoe de regeling er na 1 januari uit gaat zien, is nog niet bekend. Maar vermoedelijk zal de regeling dan verder worden beperkt.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) sprak van een "heel constructief gesprek". De kern van de afspraken is volgens hem het behoud van banen. Hij zegt wel te moeten constateren dat dat niet in elke sector lukt. "Het is daarom belangrijk om instrumenten te hebben om mensen van de ene sector naar de andere sector te krijgen."

Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken, is het goed dat er wordt geïnvesteerd in "sociaal beleid". Omdat de economie blijvend zal veranderen door de coronacrisis, is het volgens hem belangrijk dat er ook de komende jaren wordt geïnvesteerd in het omscholen van mensen.

Toch waarschuwt hij dat er wellicht mensen zijn die geen baat hebben bij deze plannen. "Individuele gevallen kun je niet altijd helpen met een algemeen pakket."

Het eerste steunpakket voor het bedrijfsleven liep van 1 maart tot en met 31 mei, het tweede van 1 juni tot en met 30 september. Het derde steunpakket loopt tot juli volgend jaar door om ondernemers meer zekerheid te geven. Wel zal er dus in januari nog wat veranderen.

In de ministerraad moet het steunpakket vrijdag nog worden goedgekeurd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.