Nieuws

UWV: arbeidsmarkt is veranderd, maar nog altijd tekort aan accountants

De arbeidsmarkt is vanwege de coronacrisis in korte tijd flink veranderd, maar er is nog altijd een tekort aan accountants.

Dat meldt het UWV. "De werkloosheid loopt verder op, waardoor meer mensen op zoek gaan naar werk. Toch zijn er in deze tijden ook nog beroepen met goede baankansen. […] Sommige beroepen bieden nog steeds goede baankansen. Zo staan er tussen de kansrijke beroepen veel zorgberoepen, zoals verzorgende IG, wijkverpleegkundigen, operatieassistenten en GZ psychologen. Ook onder leerkrachten, ict’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel", aldus de uitkeringsinstantie.

De lijst laat ook zien in welke beroepen er minder goede baankansen zijn. Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. "Plots bieden beroepen die voor de coronacrisis nog kampten met grote personeelstekorten, nu minder kansen. Dit zijn vooral beroepen in de horeca, verkoop, beveiliging en transport en logistiek. Zo zijn de kansen voor koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie."

Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV: "We zien een duidelijke omslag op de arbeidsmarkt, waarbij het aantal kansrijke beroepen afneemt en een flink aantal beroepen duidelijk minder goede kansen biedt dan voor de coronacrisis. Inmiddels neemt de vraag naar personeel ook weer wat toe en daarmee ook de kans op werk, maar bij veel beroepen nog niet tot het niveau van voor corona."

Volgens het UWV is er in de accountancysector ook grote behoefte aan alle soorten accountants, en de uitkeringsinstantie noemt ook nog even dat accountants straks nodig zijn voor de accountantsverklaringen in het kader van de NOW-regeling. Er is ook specifiek vraag naar mensen met kennis van rapportagestandaarden en data-analyse technieken (BI). In de financieel-juridische sector ervaren werkgevers daarnaast een tekort aan belastingadviseurs (fiscalisten), bijvoorbeeld specialisten op het gebied van omzetbelasting of ‘transfer pricing’. Verder zijn Customer Due Diligence (CDD) specialisten lastig te vinden (ook wel ‘Know Your Customer’-specialisten of Anti Money Launderinganalisten), die ingezet worden om te toetsen of een relatie mogelijk verbonden is aan witwassen, fraude of terrorisme.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.