Nieuws

Europese bankenautoriteit: anti-witwasmaatregelen gaan mogelijk te ver

De Europese Bankenautoriteit (EBA) vreest dat de antiwitwas- en terrorismeregels zijn doorgeslagen. Vanwege hoge witwasboetes stoten banken hele groepen klanten uit voorzorg af. De EBA start daarom een onderzoek naar mogelijke misstanden.

Dat meldt het FD. "We willen weten waarom banken bepaalde klanten niet willen of niet kunnen bedienen", zegt EBA's beleidsexpert Amandine Scherrer. De EBA denkt dat bestaande antiwitwas- en terrorismeregels te gecompliceerd en te veelomvattend zijn geworden. Volgens het FD hebben zo'n honderd banken en bedrijven zich gemeld bij de toezichthouder en sommige bedrijven stapten naar de rechter om hun bankrekening terug te krijgen.

De laatste jaren zijn beleidsmakers steeds strenger geworden voor banken, mede aangewakkerd door misstanden bij enkele grote Europese banken, waaronder enkele geruchtmakende zaken, zoals bij ING, ABN Amro, Danske Bank en Swedbank. Die misstanden hebben tot hoge boetes geleid. "We maken ons zorgen of die aanpak niet contraproductief is", zegt Scherrer tegen het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.