Nieuws

Internal auditors: COVID-19 wijzigt risicoprofiel organisaties

Vanwege het coronavirus staat 'disaster and crisis preparedness' dit jaar voor het eerst in de top tien belangrijkste onderwerpen voor internal audit.

Dat meldt het Instituut voor Internal Auditors (IIA) in het rapport 'Risk in Focus 2021'. Ieder jaar onderzoeken de Europese Instituten voor internal auditors samen welke risico’s chief audit executives (cae's) voorzien voor het volgende kalenderjaar. Het onderzoek leverde de volgende 'hot topics' op voor 2021:

  1. Information security in the expanded work environment
  2. Regulatory forbearance and the return to normal
  3. Strategic relevance and the digital imperative
  4. Liquidity risk and cost-cutting amid depressed demand
  5. Managing talent, staff wellbeing and diversity challenges
  6. Disaster and crisis preparedness: lessons from the pandemic
  7. Rising nationalism and social tensions amid unprecedented economic volatility
  8. Supply chain disruption and vendor solvency
  9. Fraud and the exploitation of operational and economic disruption
  10. Climate change: the next crisis?

Nummer zes is volgens het IIA een duidelijk gevolg van de coronacrisis; het onderwerp stond niet eerder in de lijst. Verder wordt voor het derde jaar op rij cybersecurity door cae's gezien als belangrijkste risico: bijna vier op de vijf (79 procent) bedrijven noemen het een van de belangrijkste risico's waarmee ze worden geconfronteerd.

Klimaatverandering staat net als vorig jaar nog op de tiende plaats, maar nu vindt 22 procent het een top vijf risico. Dat was vorig jaar slechts 14 procent en maar liefst 41 procent verwacht dat voor 2024. "Op dit gebied ligt aldus een enorme uitdaging, zeker omdat het nu voor slechts 6 procent van de respondenten een top vijf is als het gaat om de tijdsbesteding", aldus het IIA.

De Nederlandse resultaten zijn volgens het IIA in sterke mate vergelijkbaar met de Europese resultaten. IIA: "Wel is opvallend dat het Supply chain & third party risk in Europa is gedaald van plaats vier naar acht, maar in Nederland, als handelsland, op vier is gebleven."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.